Re: Revers charge-tuzemskovýpočet-začáte
Vycházíte ze špatného předpokladu.
Pokud to bude stavební- montážní práce - kod 41-43 pak od dodavatele dostanete fakturu na které bude částka v úrovni bez daně
např. provedené stav. práce za 10000,- Kč.
Dále tam bude věta, že dle §92e je povinen zdanit příjemce.
nebude tam uvedena sazba základní ani snížená.
Vy pak provedete tuzemský reverse charge, doplníte správnou sazbu a zároveň dnem DUZP odvedete i odpočtete.
Dobře rozumím. Někde jsem se právě dočetla, že se tam ta szaba píše... teď si pročítám informace na stránkách České daňové správy a tam se o uvedení sazby taky nepíše.
Já teda budu dopočítávat 10000,- x 20%.. takže přiznám 2.000,-
Kč je to tak?? Ještě pro upřesnění bude se jednat o stavební-montážní práce...
)
>>>
>>>podle mě je za a) správně, ale slyšela jsem i názor,
>>>že je za b) správně...podle toho co jsem si vše
>>>přečetla, tak si to nemyslím
>>>
>>>prosím zkušené o radu a děkuji předem a přeji
>>>příjemný
>>>večer
>>Vycházíte ze špatného předpokladu.
>>Pokud to bude stavební- montážní práce - kod 41-43
>>pak od dodavatele dostanete fakturu na které bude
>>částka
>>v úrovni bez daně
>>např. provedené stav. práce za 10000,- Kč.
>>Dále tam bude věta, že dle §92e je povinen zdanit
>>příjemce.
>>nebude tam uvedena sazba základní ani snížená.
>>Vy pak provedete tuzemský reverse charge, doplníte
>>správnou sazbu a zároveň dnem DUZP odvedete i
>>odpočtete.
>
>Dobře rozumím. Někde jsem se právě dočetla, že se tam
>ta szaba píše... teď si pročítám informace na
>stránkách České daňové správy a tam se o uvedení sazby taky
>nepíše.
> Já teda budu dopočítávat 10000,- x 20%.. takže
>přiznám 2.000,-
>Kč je to tak?? Ještě pro upřesnění bude se jednat o
>stavební-montážní práce...
To, že to možná není na stránkách CDS, není podstatné. Důležité je, že to je v ZDPH §92a/2:
"Plátce, který uskutečnil zdanitelné plnění v režimu přenesení daňové povinnosti, je povinen podle § 26 vystavit daňový doklad s náležitostmi podle § 28 odst. 2 písm. a) až k). "
A právě pod tím "k" je ukryta sazba daně.
(2) Plátce, který uskutečnil zdanitelné plnění v režimu přenesení daňové povinnosti, je povinen podle § 26 vystavit daňový doklad s náležitostmi podle § 28 odst. 2 písm. a) až k). Na vystaveném daňovém dokladu uvede sdělení, že výši daně je povinen doplnit a přiznat plátce, pro kterého je plnění uskutečněno.
Ještě pro doplnění: Sazba daně se musí vyplnit, výše daně ne.
Poskytovatel stavebních a montážních prací má v rámci režimu přenesení daňové povinnosti na DPH povinnost:
vystavit daňový doklad
a to do 15 dnů ode dne uskutečnění zdanitelného plnění (§ 26 zákona o DPH) se všemi náležitostmi běžného daňového dokladu podle § 28 odst. 2 zákona o DPH (včetně sazby daně), ovšem s výjimkou výše daně. Na místo toho na vystaveném daňovém dokladu musí uvést sdělení, že výši daně je povinen doplnit a přiznat plátce, pro kterého je plnění uskutečněno
vést evidenci o plněních poskytnutých v režimu přenesení daňové povinnosti a výpis z této evidence předložit správci daně (viz. bod 2.5.)
vykázat poskytnutí těchto plnění v daňovém přiznání (řádek 25),
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 11. 2011 20:59
Dobrý večer, jsem začátečník a od roku 2012 budu poprvé řešit revers charge. Můžete mě prosím někdo ujisti, který postup je správný. Děkuji předem
Dostanu fakturu na které bude uvedena sazba 20%, a doplněna věta že výši DPH je povinen doplnit a přiznat plátce. Udělám kontrolu jestli je správně uvedena sazba DPH, pokud není tak uvedu a odvedu správnou - dočetla jsem se, že odvod DPH nese zodpovědnost příjemce a teď si nejsem jistá výpočtem... faktura je na částku 1000,- Kč
a) 1000 x 20% =200,- Kč (DPH odvedu ve výši 200,- Kč)
b) 1000 x 0,1667= 166,70 Kč (DPH odvedu ve výši 166,70 Kč)
c) 833,33 x 20% = 166,67 Kč (DPH odvedu ve výši 166,67 Kč)
podle mě je za a) správně, ale slyšela jsem i názor, že je za b) správně...podle toho co jsem si vše přečetla, tak si to nemyslím
prosím zkušené o radu a děkuji předem a přeji příjemný večer