Re: zboží nebo majetek ?
Máte pravdu, bylo by lepší vše jako zboží 132AE/321, vedlejší pořizovací náklady 132AE/321, pokud budou: vlastní výkony 132/622
Re: PROSÍM V.-bude něco jinak ????
>>>>>>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>>>>>>prosím koupili jsme nemovitost včetně movitých věcí -
>>>>>>>>>>>>stroje, zařízení, auta... Většinu věcí chceme prodat
>>>>>>>>>>>>-
>>>>>>>>>>>>jse mi o to, pokud např. nákladní auto nebo nějaký
>>>>>>>>>>>>stroj musíme poopravit, musí jít na technickou
>>>>>>>>>>>>kontrolu,
>>>>>>>>>>>>musí se doplnit oleje atd. musím účtovat do majetku,
>>>>>>>>>>>>nelze jako zboží, že ? Zboží pouze pokud nakoupím a v
>>>>>>>>>>>>nezměněném stavu prodám ? Děkuji za potvrzení či
>>>>>>>>>>>>vyvrácení mé domněnky :-) Hezký den
>>>>>>>>>>>Materiál a účtovat jako u výroby
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>auto nebo stroj jako materiál ?? nerozumím
>>>>>>>>>Máte pravdu, bylo by lepší vše jako zboží 132AE/321,
>>>>>>>>>vedlejší pořizovací náklady 132AE/321, pokud budou:
>>>>>>>>>vlastní výkony 132/622
>>>>>>>>
>>>>>>>>účtování znám - mně jde právě o to, zda mohu účtovat
>>>>>>>>jako zboží, když budeme auto opravovat, půjde na
>>>>>>>>technickou a teprve potom prodáme nebo zda musím
>>>>>>>>účtovat
>>>>>>>>jako majetek ? :-) Asi jste mě špatně pochopil(a)
>>>>>>>
>>>>>>>ještě se zeptám - je výhodnější účtovat jako zboží
>>>>>>>nebo majetek ? Žádný podstatný rozdíl mě nyní
>>>>>>>nenapadá.
>>>>>>>U osobního auta - ohledně DPH - tam je rozdíl, zda
>>>>>>>budu účtovat jako zboží nebo jako majetek ?
>>>>>>>Děkuji
>>>>>>
>>>>>>POkud bylo nakoupeno s úmyslem dále prodat - dala
>>>>>>bych
>>>>>>na zboží.
>>>>>>Ve výsledku to bude (asi) jedno. Jen s tím majetkem
>>>>>>by
>>>>>>byla větší práce.
>>>>>
>>>>>a lze tedy to zboží opravovat, kupovat např. náhradní
>>>>>díly, platit techn.kontrolu atd. ? a toto budu
>>>>>účtovat
>>>>>jak ? děkuji za trpělivost
>>>>
>>>>Už to tu bylo napsáno - jako související náklady s
>>>>pořízením zboží. Nějaká analitika na účtu zboží.
>>>
>>>děkuji
>>
>>Technický dotaz pro tazatelku - účtování o pořízení a
>>úbytku zásob provádíte způsobem A nebo B ?
>>
>
>B
Jen že pokud byste chtěla účtovat jak bylo výše navrženo, tak při nákupu na nákladový účet a ne na 132. Ale jak jste pak psala, tak účtování znáte.
Našla jsem ještě zajímavý článek k zařazení vozidla
http://www.i-poradce.cz/SubPages/OtvorDokument/Clanok.aspx?idclanok=92458
Vlastní automobil může v účetnictví figurovat ve 4 kategoriích v pořadí klesající četnosti v praxi:
- dlouhodobý hmotný majetek („DHM“) odpisovaný:
– samostatná movitá věc s dobou použitelnosti delší než jeden rok s oceněním přesahujícím limit stanovený dotyčnou účetní jednotkou pro začlenění majetku do této kategorie;
– dlouhodobým hmotným majetkem se stávají pořizované věci uvedené do stavu způsobilého k užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání (způsobilost k provozu); toto omezení neplatí v případě nabytých věcí, které před nabytím byly uvedeny do stavu způsobilého k užívání a nevyžadují montáž u nabyvatele;
- zásoba zboží:
– movitá věc nabytá za účelem prodeje, pokud účetní jednotka s těmito věcmi obchoduje;
– případně výrobek vlastní výroby, který byl aktivován a předán do vlastních prodejen;
- zásoba materiálu:
– samostatná movitá věc s dobou použitelnosti delší než jeden rok, nevykázaná mezi DHM, která je považována za drobný hmotný majetek, o kterém účetní jednotka účtuje jako o zásobách;
- zásoba vlastní výroby v následujícím rozlišení:
– výrobek, coby věc vlastní výroby určená k prodeji nebo ke spotřebě uvnitř účetní jednotky;
– nedokončená výroba, jdeli o produkt, který již prošel jedním nebo několika výrobními stupni a není již materiálem, doposud však není ani hotovým výrobkem;
– polotovar, jakožto odděleně evidovaný produkt, který dosud neprošel všemi výrobními stupni a bude dokončen nebo zkompletován do hotového výrobku v dalším výrobním procesu účetní jednotky
Ke zvážení - zabýváte se nákupem a prodejem zboží? Zaplatili jste za vozidlo silniční daň?
moc Vám děkuji, i za článek, určitě přečtu :-) uvidím, jak vše bude, zabýváme se mimo jiné nákupem a prodejem nemovitostí (účtujeme o nich jako o zboží), toto je nákup nemovitosti+movitých věcí, nebyla jsem si právě jistá, jestli zboží můžu opravovat-proto ten dotaz. Bude se jednat o více aut, takže uvidím jak to bude s přepisem TP, silniční daň atd. připravuju se na to trochu předem, moc informací ještě nemám. Přesto moc a moc děkuji a přeji pohodvý den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 11. 2011 7:45
Dobrý den,
prosím koupili jsme nemovitost včetně movitých věcí - stroje, zařízení, auta... Většinu věcí chceme prodat - jse mi o to, pokud např. nákladní auto nebo nějaký stroj musíme poopravit, musí jít na technickou kontrolu, musí se doplnit oleje atd. musím účtovat do majetku, nelze jako zboží, že ? Zboží pouze pokud nakoupím a v nezměněném stavu prodám ? Děkuji za potvrzení či vyvrácení mé domněnky :-) Hezký den