Leasing - majetek

• (neregistrovaný)

29. 11. 2011 8:34

před měsícem jsem převzala kamarádovo účetnictví , narazila jsem na to, že auto, co bylo pořízeno na leasing, bylo zahrnuto v majetku, ale nebylo odepisováno, každý rok v DP byla uplatněna poměrná část leasingu,
    v 2011 byl leasing ukončen a zůstatková cena je 1000 + 20%, myslím, že v této ceně by měl být zařazen do DKP

nevím, jak to opravit, vyřadit z majetku a napsat si k tomu komentář?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2011 11:38

KatkaH (neregistrovaný)

Re: leasing - majetek
      Tomu nerozumím, v době leasingu se majetek neodepisuje, jelikož není Vašim majetkem. Do nákladu (jako náhrada za odpisy) jdou právě leasingové splátky. Odepisuje se až zůstatková cena, tedy konečná pořizovací cena 1000,- a tu můžete odepsat dle firemních směrnic. Někdo to odepíše najednou někdo to rozpouští 24 měsíců.

• 29. 11. 2011 11:51

Marie M (neregistrovaný)

Re: leasing - majetek
      Dobrý den, asi jsem to napsala špatně. Auto bylo zahrnuto v majetku, tzn, že o jeho pořizovací cenu byla nyvýšena hodnota majetku, ale nebylo odepisováno a ročně se uplatňovala alikvotní část leasingu, celkem 5 let.
      Myslela jsem tím to, že když auto stálo třeba 900 000 tak tato částka by neměla být v součtu HM, ale dám jen do DKP zůstatkovou cenu po splacení leasingu.
      A nevím, jak to napravit.
      Př. hodnota majetku je teď 2 500 000 a já odečtu 900 000, napíšu si k tomu komentář a do DKP dám auto za 1000.
      Jde mi o to, že hodnota majetku se udává na DP v příloze 1,ať nemám nějaké nesrovnalosti s FÚ
      Mos děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).