Pracovní úraz jen 3 dny

• (neregistrovaný)

29. 11. 2011 9:02

Dobrý den,
    prosím o radu. zaměstnanec si udělal pracovní úraz, jen něco menšího s prstem. Sepsal se záznam o úrazu a vzal si neschopenku s pracovním úrazem, za 3 dny přišel do práce. Nyní si šéf zavolal nějakou firmu, která sjednává nějaký ¨bezpečnostní balíček pro firmu a ti mi tvrdí, že když je neschopnost kvůli pracovnímu úrazu jen 3 dny, tak se nikam hlásit nemusí. Je to pravda? Zrovna chci jít na poštu nahlásit prac.ú. na OSSZ a ZP a dále budu posílat na Kooperativu, tak nevím, podle mě to hlásit musím, ne? Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 11. 2011 10:04

Marlenka (neregistrovaný)

Re: Pracovní úraz jen 3 dny
      Takže PÚ se řídí nařízením vlády 201/2010 Sb. Pokud pracovníkovi byla vystavena neschopenka, pak je vaší povinností sepsat záznam o úrazu
      a úraz oznámit zravotní pojišťovně, inspektorátu práce, Kooperativě (nebo českou pojišťovnu), i když trval jen 3 dny. Takže ona firma nemá pravdu a plete si pojmy z dojmy. Pracovní úraz se zaměstnanecem musíte sepsat do 5 dnů od data, kdy jste se o úrazu dozvěděli. Potém odesíláte na výše vyjmenované, a je lhůta do 5 dnů následujícího po měsící, kdy se úraz stal (např. úraz 8.10.), tak nejpozději 5.11. musí být na výše uvedených místech. Na OSSZ jdete zbytečně, ta s tím v této fází nemá nic spoelčného, protože neschopnost (DPN) platíte vy a náhradu za rozdíl do výše pr. výdělku také, ačkoliv si to pak vyžádáte u pojišťovny. Dobře je to popsánov publikaci Mzdová účetní, Anag, 2011.
      Mimochodem, měla jsme kontrolu z inspektorátu a ti mi také potvrdili to, co jsme výše uvedla.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).