Re: smlouva na dobu určitou
je to fakt hnus, jak se jedná s lidma. Nehledě na to, že na mě v předchozích měsících 2x zapomněli s prodloužením smlouvy a v půlce měsíce na mě vybalili další smlouvu na měsic s tim, že smlouvy na neurčito nedávají.
Chcete říct, že Vám zadali práci v době, kdy jste neměl prodlouženou pracovní smlouvu? Proč se ptám - pokud má někdo uzavřený pracovní poměr na dobu určitou a přesto mu i po datu uvedeném jako poslední den pracovního poměru zaměstnavatel přidělí práci, tak zaměstnanci vzniká pracovní poměr na dobu neurčitou.
Jo, když je každý líný si ten zákoník práce aspoň přečíst a pak se diví, že zaměstnavatel si dělá, co chce. Je to přece celostátní trend, nedodržovat žádné zákony. Jenže tím, že zaměstnanci naprosto neznají svá práva, tak k tomu jednání zaměstnavatelům přímo nahrávají. Přitom zákoník práce je normálně na internetu, který, jak vidno, tazatelé mají. Tak nevím, proč si nechávají, dík své vlastní neznalosti, kálet na hlavu.
A co dosáhnete jiného? Že vás vyhodí úplně a budete se řadu měsíců soudit. A nakonec vám náhradu mzdy nový ZP soudcovsky "zmoderuje"...
Ale zajímala by mne podobná situace:
Manželce skončila práce 30.8. na grantovém projektu (PP na DU). "Už" v půlce září jí dali novou smlouvu na srpen a pak jí od září delimitovali na novou organizaci - dceru neziskovky.
Jenže v srpnové smlouvě napsali už tu novou organizaci, která podle rejstříku existuje až od září.
Co s tím? Reálně pracovala pro tu starou (stejní lídé, stejný kancl, stejný šéf), a na to není smlouva (resp. ta srpnová smlouva má v záhlaví tu starou organizaci a v uvedení stran tu novou.). Čili teoreticky by jí stále ještě mohl běžet PP na DNeu.
Samozřejmě se nenamáhali to změnit ani na ZP ani na ČSSZ... Tam je zřejmě ještě pořád na starou organizaci.
All v tomto případě s Vámi nesouhlasím...ne všichni jsou líní blbci, kteří si nechávají kálet na hlavu...mému manželovi se to stalo také..měl pracovní smlouvu na dobu určitou, pracoval i po uplynutí této doby a téměř po týdnu přišli s dodatkem na prodloužení (zase na tři měsíce) v jedné ruce a se "zápočťákem" v druhé...a veškeré znalosti ZP byli na jeho (teď už naštěstí bývalého) zam-tele krátké...nechceš podepsat zpětně, tak táhni...a že by mu nevykázali tu týdenní docházku, si vzhledem k praktikám tohoto zam-tele dokážu docela dobře představit...jo, i když znalosti jsou, realita je mnohdy opravdu někde úplně jinde...a domoci se svého práva je fakt těžké
Ano, já s vámi souhlasím, stalo se něco podobného dokonce i mému manželovi a taky mi mé znalosti byly k ničemu. Ale aspoň dal zaměstnavateli najevo, že sebou nenechá až tak orat a došlo aspoň ke kompromisu, protože ony ty pokuty z inspekce práce jsou docela vysoké. Ale i tak si myslím, že je to tím, že zaměstnavatelé jsou si celkem jisti, že 90% zaměstnanců nemá ani potuchy o tom, co zákoník práce říká, protože je to podobné jako všude jinde - zneužívá se především tam, kde je pro to prostor. Kdyby zaměstnavatelé věděli, že i zaměstnanci znají a ti důsledně trvali na svých právech , tak by to pro ně nebylo tak jednoduché zákoník porušovat, kde se dá a případné soudy - jejich délka jim v tom ještě nahrávají.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 11. 2011 11:19
dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je správný postup když mam smlouvu na dobu určitou do 30.11. a zaměstnavatel mi 22.11. oznámil, že mi smlouvu prodlouží. A včera tj. 28.11. mi řekl ať už zítra nechodím, že končím. Může mi oznámit propuštění pouze jen 2 dny před koncem smlouvy?
A ještě jedna věc: všichni zaměstnanci pracující v této firmě, zaměstnaní min. od 1.ledna tohoto roku dostávají ve výplatě za listopad +40% k platu, mě bylo řečeno, že když mě vyhodí tak mi nedají nic. Je to možné? Vždyť jsem tu požadovanou min. dobu zaměstnání odpracovala. Děkuji za odpověď