Re: Výpověď+zápočťák u končící firmy
buď vám dá zam-tel výpověď dle § 52a), běží 2 měs. výp. lhůta a
PP skončí, dostanete v poslední mzdě odstupné a také dostanete v den ukončení PP potvrzení o zaměstnání
je také možné, že nedostanete vyplacené mzdy, tak byste mohla okamžitě zrušit PP dle § 56b) - to končíte okamžitě, tedy předáte okamžité zruš. PP (kopii si necháte potvrdit) a hned dostáváte potvrz. o zaměstnání, v tomto příp. je nárok také na odstupné
pozor na § 141/1
Aha,takže teda není pravda to,že výpověď a zápočťák dostanu až se vyřeší insolvenční řízení???
Potvrzení o zaměstnání (zápočťák) byste měla dostat poslední den pracovního poměru.
To, zda firma s pracovníky ukončí pracovní poměr před insolvencí, v jejím průběhu či na konci, je dle mého názoru na rozhodnutí firmy (nebo pak již insolvenčního správce).
Většinou firmy propouští v podobných případech spíš dříve než později, aby si nenavyšovaly závazky z mezd a nemusely se o zaměstnance starat. I pokud by neměli práci a pracovníci by museli zůstat doma, tak by je měli platit (ale ne celou mzdu). Když ale není z čeho brát, tak je to těžké.
Pokusím se to shrnout / možnosti
- dáte v 12/2011 výpověď, budete ještě do konce února pracovat, nemáte nárok na odstupné, na Úřadu práce dostanete příspěvek od prvního měsíce, kdy se na ÚP nahlásíte a požádáte o něj, bude ale krácený
- na Váš návrh s Vámi zaměstnavatel uzavře dohodu o ukončení pracovního poměru v 12/2011, budete pracovat do data uvedeného na dohodě, nemáte nárok na odstupné, na Úřadu práce dostanete příspěvek od prvního měsíce, kdy se na ÚP nahlásíte a požádáte o něj, bude ale krácený, ale máte šanci být pracovně "volná" a hledat si novou práci s předstihem
- obdržíte od zaměstnavatele v 12/2011 výpověď z důvodů uvedených v Zákoníku práce §52 a, nebo §52 b, nebo §52 c, budete ještě do konce února pracovat, máte nárok na odstupné ve výši trojnásobku výdělku
- na návrh zaměstnavatele s ním uzavřete dohodu o ukončení pracovního poměru v 12/2011 z důvodu uvedených v Zákoníku práce §52 a, nebo §52 b, nebo §52 c, budete pracovat do data uvedeného na dohodě, máte nárok na odstupné ve výši trojnásobku výdělku, (musí být v dohodě uveden jeden z výše uvedených §)
- budete stále pracovat a zaměstnavatel Vám nevyplatí mzdu, v tom případě můžete okamžitě ukončit pracovní poměr podle § 56 b Zákoníku práce (zde pozor na lhůty, aby to nebylo předčasně)
Děkuji za odpovědi, takže je to buď a nebo.Člověk v téhle situaci přemýšlí jak se zachovat,jestli by pro mne nebylo nakonec lepší,když podám sama dohodu o ukončení PP.Budu sice bez odstupného,ale budu mít v pořádku papíry a můžu s klidem hledat druhé zaměstnání.A když počkám až na firmu až začne propouštět, sice budu mít nárok na odstupné,ale co když mi ho firma nezaplatí a co když ty papíry mi dá až se vyřídí insolvenční řízení a ještě mi bude potom navíc dlužit jak za odstupné, tak za mzdy.
Záleží, zda je ve Vašem okolí pro Vás vhodná práce.
Hlídejte si na insolvenčním rejstříku, jak to s firmou vypadá.
Pokud by firma dlužila mzdy, tak můžete ukončit PP poměrně snadno a v případě, že bude firma v insolvenci, tak můžete požádat o vyplacení tři dlužných mezd Úřad práce. Jsou tam proklatě krátké lhůty, takže to chce hlídat. Projděte si informace na těchto stránkách
http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence
http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence/ins_zadost.pdf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
1. 12. 2011 7:34
Dobrý den, včera jsem tu již psala,ohledně toho,jak je to,když firma končí,zda-li mám nárok na odstupné.Zjistila jsem,že na odstupné v tomto případě nárok mám.Včera jsem nebyla v práci a tak jsem měla trošku špatné info.Mistrová říkala,že s firmou je to špatné a že se může stát, že třeba za dva měsíce vyhlásí krach,pak že trvá to řízení, a že je možný že nedostanem žádnou výplatu.A bez peněz budem třebas půl roku,bo výpověď a zápočťák prej dostanem až bude vyřešeny to insolvenční řízení a bůhví,kdy to bude.Chci se zeptat, zda-li to opravdu takto je, že když firma půjde do insolvence, tak výpověď a zápočťák dostanem až se to vyřeší???To bych byla celou dobu bez příjmů,než by se to vyřešilo a to si dovolit nemůžu.