Výpověď+zápočťák u končící firmy

• (neregistrovaný)

1. 12. 2011 7:34

Dobrý den, včera jsem tu již psala,ohledně toho,jak je to,když firma končí,zda-li mám nárok na odstupné.Zjistila jsem,že na odstupné v tomto případě nárok mám.Včera jsem nebyla v práci a tak jsem měla trošku špatné info.Mistrová říkala,že s firmou je to špatné a že se může stát, že třeba za dva měsíce vyhlásí krach,pak že trvá to řízení, a že je možný že nedostanem žádnou výplatu.A bez peněz budem třebas půl roku,bo výpověď a zápočťák prej dostanem až bude vyřešeny to insolvenční řízení a bůhví,kdy to bude.Chci se zeptat, zda-li to opravdu takto je, že když firma půjde do insolvence, tak výpověď a zápočťák dostanem až se to vyřeší???To bych byla celou dobu bez příjmů,než by se to vyřešilo a to si dovolit nemůžu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 12. 2011 9:06

123 (neregistrovaný)

Re: Výpověď+zápočťák u končící firmy
      Opravdu s tímto nemá nikdo zkušenost,jak to v tomto případě je???

• 1. 12. 2011 9:59

xy5

buď vám dá zam-tel výpověď dle § 52a), běží 2 měs. výp. lhůta a
      PP skončí, dostanete v poslední mzdě odstupné a také dostanete v den ukončení PP potvrzení o zaměstnání
      je také možné, že nedostanete vyplacené mzdy, tak byste mohla okamžitě zrušit PP dle § 56b) - to končíte okamžitě, tedy předáte okamžité zruš. PP (kopii si necháte potvrdit) a hned dostáváte potvrz. o zaměstnání, v tomto příp. je nárok také na odstupné
      pozor na § 141/1

• 1. 12. 2011 14:53

123 (neregistrovaný)

Aha,takže teda není pravda to,že výpověď a zápočťák dostanu až se vyřeší insolvenční řízení???

• 1. 12. 2011 16:41

V. (neregistrovaný)

Potvrzení o zaměstnání (zápočťák) byste měla dostat poslední den pracovního poměru.
      To, zda firma s pracovníky ukončí pracovní poměr před insolvencí, v jejím průběhu či na konci, je dle mého názoru na rozhodnutí firmy (nebo pak již insolvenčního správce).
      Většinou firmy propouští v podobných případech spíš dříve než později, aby si nenavyšovaly závazky z mezd a nemusely se o zaměstnance starat. I pokud by neměli práci a pracovníci by museli zůstat doma, tak by je měli platit (ale ne celou mzdu). Když ale není z čeho brát, tak je to těžké.

Pokusím se to shrnout / možnosti
      - dáte v 12/2011 výpověď, budete ještě do konce února pracovat, nemáte nárok na odstupné, na Úřadu práce dostanete příspěvek od prvního měsíce, kdy se na ÚP nahlásíte a požádáte o něj, bude ale krácený
      - na Váš návrh s Vámi zaměstnavatel uzavře dohodu o ukončení pracovního poměru v 12/2011, budete pracovat do data uvedeného na dohodě, nemáte nárok na odstupné, na Úřadu práce dostanete příspěvek od prvního měsíce, kdy se na ÚP nahlásíte a požádáte o něj, bude ale krácený, ale máte šanci být pracovně "volná" a hledat si novou práci s předstihem
      - obdržíte od zaměstnavatele v 12/2011 výpověď z důvodů uvedených v Zákoníku práce §52 a, nebo §52 b, nebo §52 c, budete ještě do konce února pracovat, máte nárok na odstupné ve výši trojnásobku výdělku
      - na návrh zaměstnavatele s ním uzavřete dohodu o ukončení pracovního poměru v 12/2011 z důvodu uvedených v Zákoníku práce §52 a, nebo §52 b, nebo §52 c, budete pracovat do data uvedeného na dohodě, máte nárok na odstupné ve výši trojnásobku výdělku, (musí být v dohodě uveden jeden z výše uvedených §)
      - budete stále pracovat a zaměstnavatel Vám nevyplatí mzdu, v tom případě můžete okamžitě ukončit pracovní poměr podle § 56 b Zákoníku práce (zde pozor na lhůty, aby to nebylo předčasně)

• 1. 12. 2011 17:30

123 (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi, takže je to buď a nebo.Člověk v téhle situaci přemýšlí jak se zachovat,jestli by pro mne nebylo nakonec lepší,když podám sama dohodu o ukončení PP.Budu sice bez odstupného,ale budu mít v pořádku papíry a můžu s klidem hledat druhé zaměstnání.A když počkám až na firmu až začne propouštět, sice budu mít nárok na odstupné,ale co když mi ho firma nezaplatí a co když ty papíry mi dá až se vyřídí insolvenční řízení a ještě mi bude potom navíc dlužit jak za odstupné, tak za mzdy.

• 1. 12. 2011 18:22

V. (neregistrovaný)

Záleží, zda je ve Vašem okolí pro Vás vhodná práce.
      Hlídejte si na insolvenčním rejstříku, jak to s firmou vypadá.
      Pokud by firma dlužila mzdy, tak můžete ukončit PP poměrně snadno a v případě, že bude firma v insolvenci, tak můžete požádat o vyplacení tři dlužných mezd Úřad práce. Jsou tam proklatě krátké lhůty, takže to chce hlídat. Projděte si informace na těchto stránkách

http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence

http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/insolvence/ins_zadost.pdf

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).