Re: Pořadí exekucí - spěchá
Na zápočťáku od předešlého zaměstnavatele má být pořadí srážek, jak mu byly doručeny. Sráží se nejprve ta první. Pokud je tato nepřednostní a některá z dalších je přednostní (pkud je více přednostních, tak ta první z přenostních), sráží se současně s první pohledávkou na tuto přednostní z druhé třetiny. Pouze exekuce na výživné by měla přednost bez ohledu na pořadí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
1. 12. 2011 9:56
Dobrý den,
prosím o radu. Máme zaměstnance, který má celou řadu exekucí, přednostní i nepřednostní.
V pořadí srážení, se řídím nejprve tím, zda je přednostní a poté datem doručení původnímu plátci mzdy.
Teď mi přišel další exekuční příkaz, který je nepřednostní a datum doručení původnímu plátci mzdy má druhé nejstarší ze všech exekucí (mám jich cca 5 přednostních a 7 nepřednostních.) Na vysvětlení od exekutora je uvedeno, že po odečtu nezabavitelné částky, se má z první třetiny srážek dle data doručení bez ohledu na to, zda je exekuce přednostní nebo ne, a z druhé třetiny jen přednostní exekuce dle data doručení.
Jde mi o tu první třetinu. Podle mého mínění bych měla nejprve srážet pouze ty přednostní exekuce dle data doručení a až budu mít přednostní sraženy /i ty nové z roku 2011/ tak teprve začnu srážet nepřednostní /třeba z roku 2006/.
Může mi někdo poradit, jak je to správně? Má se opravdu srážet z té první třetiny dle data doručení? tzn. že budu uspokojovat nepřednostní z roku 2006 a až po ní přednostní z roku 2011? Mě se to nějak nezdá.
Děkuji za rady