Pořadí exekucí - spěchá

• (neregistrovaný)

1. 12. 2011 9:56

Dobrý den,

prosím o radu. Máme zaměstnance, který má celou řadu exekucí, přednostní i nepřednostní.
    V pořadí srážení, se řídím nejprve tím, zda je přednostní a poté datem doručení původnímu plátci mzdy.

Teď mi přišel další exekuční příkaz, který je nepřednostní a datum doručení původnímu plátci mzdy má druhé nejstarší ze všech exekucí (mám jich cca 5 přednostních a 7 nepřednostních.) Na vysvětlení od exekutora je uvedeno, že po odečtu nezabavitelné částky, se má z první třetiny srážek dle data doručení bez ohledu na to, zda je exekuce přednostní nebo ne, a z druhé třetiny jen přednostní exekuce dle data doručení.

Jde mi o tu první třetinu. Podle mého mínění bych měla nejprve srážet pouze ty přednostní exekuce dle data doručení a až budu mít přednostní sraženy /i ty nové z roku 2011/ tak teprve začnu srážet nepřednostní /třeba z roku 2006/.

Může mi někdo poradit, jak je to správně? Má se opravdu srážet z té první třetiny dle data doručení? tzn. že budu uspokojovat nepřednostní z roku 2006 a až po ní přednostní z roku 2011? Mě se to nějak nezdá.

Děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 12. 2011 10:01

Líba (neregistrovaný)

Re: Pořadí exekucí - spěchá
      Mají pravdu. § 280 OSŘ. Z první třetiny se sráží podle pořadí a z druhé třetiny se srážejí přednostní exekuce.

• 1. 12. 2011 11:42

Kara (neregistrovaný)

Je to tak. Jen mně není jasné, co kdy Vám bylo doručeno. Píšete, že teď Vám došlo něco, co by mělo přeskočit ty jiné (že to měl doručeno předchozí plátce). Ten zaměstnanec pořadí srážek neměl na zápočťáku?

• 1. 12. 2011 14:34

Lenka F. (neregistrovaný)

Na zápočťáku od předešlého zaměstnavatele má být pořadí srážek, jak mu byly doručeny. Sráží se nejprve ta první. Pokud je tato nepřednostní a některá z dalších je přednostní (pkud je více přednostních, tak ta první z přenostních), sráží se současně s první pohledávkou na tuto přednostní z druhé třetiny. Pouze exekuce na výživné by měla přednost bez ohledu na pořadí.

• 1. 12. 2011 16:16

RenataH (neregistrovaný)

Ovšem i ta na výživné by měla přednost bez ohledu na pořadí pouze mezi přednostními exekucemi, mezi nepřednostními nikoli.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).