Půjčky společníků do s.r.o. prosím Alen1

• (neregistrovaný)

1. 12. 2011 11:20

Lze napravit níže uvedená pochybení, případně jaké mohou být následky v případě, že se nic napravovat nebude?

V obou případech se jedná o krátkodobé půjčky do pokladen s.r.o., resp.společníci hradili z vlastních peněz firemní výdaje. Jako externí účetní se ke mně dostává vše se zpožděním a tak se teď peru s tím, jak a zda staré chyby napravovat. Nejedná se o žádné statisíce, většinou o částky 5-10 tis.Kč.

A.
    50% společník s.r.o., zároveň jednatel a pracovník společnosti bezúročně půjčil do své s.r.o. peníze. Není písemná smlouva. Není písemně odsouhlaseno valnou hromadou. Půjčka již byla vrácena.
    S.r.o. má dva společníky, souhlasí i se zpětnou nápravou. Lze zpracovat a podepsat smlouvu o půjčce a podepsat rozhodnutí společníků mimo valnou hromadu (předchozí souhlas s přijatou půjčkou)?

B.
    100% společník s.r.o., zároveň jednatel a pracovník společnosti bezúročně půjčil do své s.r.o. peníze. Není písemná smlouva. Není zápis o rozhodnutí společníka v působnosti valné hromady. Půjčka již byla vrácena.
    S.r.o. má jediného společníka který souhlasí i se zpětnou nápravou. I když se zpětně zpracuje se smlouva o půjčce, má smysl zpracovat i zápis o rozhodnutí společníka v působnosti valné hromady (předchozí souhlas s přijatou půjčkou), když stejně nebude ověřený podpis?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 12. 2011 12:03

alen1 (neregistrovaný)

Re: Půjčky společníků do s.r.o. prosím A
      Existuje judikát, přečtěte si ho
      http://kraken.slv.cz/29Cdo1780/2008

Ale určitě bych to brala v kontextu s jinými, které se vztahují k §196a
      ( a je jich poměrně dost).
      zejména také v souvislosti s judikaturou, týkající se vztahu neplatného právního úkonu a daně z příjmu
      č. j. 7 Afs 130/2009 - 200

• 1. 12. 2011 13:53

V. (neregistrovaný)

Paní Alen1 děkuji,
      o tom prvním rozsudku jsem věděla, druhý si budu muset pečlivě prostudovat.
      Už se mi daří, že si alespoň společníci a s.r.o. neprodávají mezi sebou auta apod., ale s půjčkami jsme prostě na štíru.

Obdivuji Vás, jak to máte vše zmáknuté. Zrovna v tomhle období věnuji práci jen polovinu času, druhou polovinu věnuji studiu a hledání informací, stejně mám pořád pocit, že mi něco utíká.

• 1. 12. 2011 14:15

alen1 (neregistrovaný)

Nemám to zmáknuté, to se vám jenom zdá :-). Máme při své profesi štěstí, že máme velmi kvalitní školení na judikaturu a že mě to baví.
      Ale jinak děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).