Hlavní navigace

Jak opravit 2 x zapsanou fakturu

  • (neregistrovaný)

    2. 12. 2011 8:58

    Kolegyně udělala chybu a teď po mě chce radu. Mě se nic podobného nestalo, tak bych ráda znala i názor ostatních...

    V 9. měsíci zapsala 2x stejnou fakturu, což znamená, že si neoprávněně nárokovala DPH. To, že musí podat dodatečné přiznání k DPH je jasné, ale co se zaúčtovanou fakturou?

    Napadlo mě zapsat ještě jednou nyní s tím, že to bude mínusem a vše bude každý měsíc souhlasit na hlavní knihu... Je to jen nápad.

    Jinak pokud myslíte, že je to naprostá hloupost, pak by nezbývalo než fakturu stornovat a účetnictví se vyrovná až po zaplacení 2 nárokovaného DPH.

    Jak to vidíte?
    Děkuji za každou radu

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 12. 2011 10:13

      emili (neregistrovaný)

      Re: Jak opravit 2 x zapsanou fakturu
      S odběratelem se nedá dohodnou na opravném daň. dokladu, např. vrácení zboží? Je to velká částka?

    • 2. 12. 2011 10:29

      kik (neregistrovaný)

      Re: Jak opravit 2 x zapsanou fakturu
      To ne, protože ta faktura byla totožná (nejspíš jednou došla e-mailem a jednou poštou, myslím, že změnil jen VS), kolegyně tomu bohužel nevěnovala pozornost. Jednalo se dokonce o několik faktur :-( bylo to v řádech sta tísíců....

    • 2. 12. 2011 11:27

      marba (neregistrovaný)

      Re: Jak opravit 2 x zapsanou fakturu
      Pokud chcete podat dodatečné přiznání k DPH, bez opravy v období, kdy došlo k chybě by Vás program stejně neměl pustit. Já bych provedla storno dokladů, doložila a vysvětlila z jakého důvodu došlo k opravě daně + doplatit ihned částku, kterou jste si neoprávněně nárokovala. Pak Vám FÚ vyměří úrok z prodlení.
      Jako druhá možnost je opravit to teď v posledním DPH - provést storno dokladů + napsat důvod, proč ke stornu došlo a čekat, že kontrola na toto období nepřijde a pokud ano, počítat s tím, že doměří penále od doby, kdy mělo dojít k vrácení neoprávněně nárokované daně a kdy k tomu došlo (tzn. do Vašeho posledního přiznání k DPH, kdy si zvýšíte svou daňovou povinnost)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).