Re: zpětný leasing nebo úvěr?
K bodu 1) Ano
K bodu 2) jako zdanitelný příjem zaevidujete prodejní cenu
a zároveň zaevidujete jako výdej 1. splátky.
K bodu 3) Doba leasingu musí být minimálně 54 měsíců, aby bylo možné leasingové splátky uplatnit jako daňový výdaj. Pokud by byla doba kratší, pak by musely být splněny podmínky dle § 24 odst. 5 = kupní cena by musela být vyšší než zůstatková cena při rovnoměrném odepisování.
Pokud by vám společnost poskytla úvěr na odkoupení auta, pak by auto bylo vaším majetkem a za podmínek stanovených v § 28 odst. 4) ZDP by jste mohli odepisovat. Splátky úvěru by byly nedaňovým výdajem, splátky úroku by byly daňovým výdajem. Funguje tedy jako "normální" úvěr.
U úvěru zpravidla dojde v důsledku zajištění závazku k převodu práva na úvěrovou společnost. Tento převod práva může být sjednán ke dni poskytnutí úvěru nebo s odkladným účinkem, např. po xy dnech prodlení se splátkami. Pokud by došlo k převodu práva, pak, aby bylo možno daňově odepisovat, musí být sepsána smlouva o vypůjčce. Pak je tedy splněna podmínka dle § 28 odst. 4 ZDP.
Co se týká DPH, pak u leasingu, kdy je povinnost najatou věc odkoupit a u pořízení auta na úvěr, uplatníte DPH na vstupu jednorázově v plné výši při pořízení. Pokud by v leas. smlouvě nebyla uvedena povinost věc nájmu odjoupit, ale pouze možnost věc nájmu odkoupit, pak uplatňujete DPH dle splátkového kalendáře.
>
>výdaj. Pokud by byla doba kratší, pak by musely být
>splněny podmínky dle § 24 odst. 5 = kupní cena by musela
>být vyšší než zůstatková cena při rovnoměrném
>odepisování.
No tomuhle právě nerozumím. Leasing jsem platil 60 měsíců. Když spočítám odpisy tak jako kdybych to auto odepisoval kdyby bylo moje tak by mělo být celé odepsané. Pak bych ho chtěl dát na zpětný leasing.
Příklad: pokud by mi nabídli zpětný leasing např. na 36 měsíců za např. 150.000 Kč jak bych měl postupovat?
Omlouvám se za neznalost a děkuji předem za veškeré rady. Jarda
>
>Pokud by vám společnost poskytla úvěr na odkoupení
>auta, pak by auto bylo vaším majetkem a za podmínek
>stanovených v § 28 odst. 4) ZDP by jste mohli odepisovat.
>Splátky úvěru by byly nedaňovým výdajem, splátky úroku
>by byly daňovým výdajem. Funguje tedy jako "normální"
>úvěr.
>U úvěru zpravidla dojde v důsledku zajištění závazku k
>převodu práva na úvěrovou společnost. Tento převod
>práva může být sjednán ke dni poskytnutí úvěru nebo s
>odkladným účinkem, např. po xy dnech prodlení se
>splátkami. Pokud by došlo k převodu práva, pak, aby bylo možno
>daňově odepisovat, musí být sepsána smlouva o
>vypůjčce. Pak je tedy splněna podmínka dle § 28 odst. 4 ZDP.
>Co se týká DPH, pak u leasingu, kdy je povinnost
>najatou věc odkoupit a u pořízení auta na úvěr, uplatníte
>DPH na vstupu jednorázově v plné výši při pořízení.
>Pokud by v leas. smlouvě nebyla uvedena povinost věc
>nájmu odjoupit, ale pouze možnost věc nájmu odkoupit, pak
>uplatňujete DPH dle splátkového kalendáře.
DPH u leasingu uplatnit jednorázově - tomu taky nerozumím. Myslel jsem, že DPH se bude uplatňovat při jednotlivých splátkách, tak jak to bylo u původního leasingu. U úvěru ano. Stále víc se do toho zamotávám. Děkuji za trpělivost. Jarda
Je nutno si uvědomit, že minimální doba leasingu (mluvíme o § 24 odst. 4 ZDP) se často měnila. Nepamatuji si přesně období, kdy jaká min. doba platila, ale v jistém období to byla doba odepisování podle OS (u 2. OS 60 měsíců) . Pak tato podmínka byla změněna tak, že doba odepisování může být snížena až o 6 měsíců (tedy u 2. OS na 54 měsíců).
Pokud by jste si pořídil auto na 36 měsíců, pak by se jednalo o operativní leasing z pohledu ZDP (§ 24 odst. 5).
Pokud by po 36 měsících byla kupní cena např. 1200,00 Kč, pak by jistě nebyla vyšší jak zůstatková cena.
V takovém případě by jste musel upravit základ daně o uplatněné nájemné za uplynulá období, jelikož by nebyla splněna podmínka dle § 24 odst. 5 ZDP. Tato částka by zároveň byla zaevidována na kartu DHM včetně kupní ceny bez DPH a mohl by jste začít odepisovat.
Pokud tedy chcete mít auto splaceno za 36 měsíců, pak by bylo vhodnější vzít auto na úvěr.
Co se týká DPH, pak u úvěru máte plný nárok na odpočet daně v plné výši při pořízení auta. Pokud pořizujete auto na leasing, pak jsou 2 možnosti:
- podle § 13 odst. 3 písm. d) převod práva užívat najaté zboží nebo najatou nemovitost na základě smlouvy, která stanoví POVINNOST nájemce nabýt zboží, které je předmětem smlouvy- v tomto případě máte nárok na odpočet daně v plné výši při uzavření nájemní (leasingové) smlouvy.
- podle § 14 odst. 1 písm. b) poskytnutí práva využití věci nebo práva anebo jiné majetkově využitelné hodnoty - tzn. že NEMÁTE POVINNOSTvěc nabýt, pak si DPH uplatňujete dle splátkového kalendáře (v době, kdy vy jste splácel původní leasing. nebyla možnost si uplatnit DPH v plné výši při uzavření leas. smlouvy).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 12. 2011 11:15
Dobrý den,
potřebuji nutně poradit neboť se stále nemůžu dopátrat správného řešení. Pořídil jsem si v roce 2006 auto N1 na leasing (60 měsíců). Uplatnil jsem si DPH, leasingové splátky do výdajů (vedu DE). Teď v listopadu leasing skončil, odkup auta za 1200 Kč. Chtěl bych auto dát na zpětný leasing, ale nevím jak to má fungovat v DE.
1) auto vložím do majetku v hodnotě 1200 Kč
2) auto prodám leasingové společnosti např. za cenu 150.000,-
ta si odečte 1.splátku (akontaci) a zbytek peněz mi pošle na účet.
Částku (přepokládám, že bez DPH) z prodeje uvedu jako příjem a zdaním daní z příjmu. DPH odvedu. Auto vyřadím z majetku. Auto se stává opět majetkem leasingové společnosti.
3) následně začnu auto splácet - musí být doba opět nejméně 54 měsíců nebo 60 abych mohl opět uplatnit leasing ve výdajích ? Nebo může být doba kratší?
Pokud mi leasingová společnost nabídne místo zpětného leasingu úvěr, jak to funguje? Jako normální úvěr? Nevstupuje do příjmu a splátky nejsou daňové? Zůstává auto mým majetkem nebo ne? A co DPH? Nějak se v tom nemůžu vyznat.
Prosím dokáže mi to někdo polopaticky vysvětlit?
Moc děkuji Jarda