Datumy na vystavené faktuře

• (neregistrovaný)

3. 12. 2011 12:19

Dobrý den, budu mít asi nejapný dotaz, ale dostala jsem se do slovního konfliktu s kolegyní a nevím jak z toho ven - pomoc prosím
    Mám vystvait fakturu v prosinci na zapomenuté služby ze srpna, já jsem řekla dobře datum vystavení prosinec, DUZP srpen a splatnost v prosinci - udělán dodatečné DPH za 8/2011 - hlavní účetní mi řekla, že ne, že datum vystavení musí být 15.dní od zdanitelného plnění a že i když to dělám nyní v prosinci, tak dám datum vystavení 15.9. - ale nechápu, že mi v řadě vydaných faktur nepůjdou datumy vystavení po sobě, budu mít fakturu číslo 400 vystavenou 30.11. a číslo 401 vystavenou 15.9. - to nedává logiku - i když zákon říká že do 15.dní, tak jak je to se zapomenutou fakturací??? Nemáte někdo zkušenost - nemůžu nikde najít pokyn k pozdější fakturyci.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 12. 2011 12:45

annonym (neregistrovaný)

Re: datumy na vystavené faktuře
      1) Datum vystavení je datum, kdy skutečně vystavujete a ne. kdy vystaveno být mělo.
      2) Pokud jde o vyjímečné opomenutí, pak jsem přesvědčena, že vám žádný postih nehrozí.
      3) V dodatečném DaP jste povinni uvést, kdy byla chyba zjištěna a pokud FA bude s datem vystavení 15.9., pak jaký uvedete důvod pro podání DaP? Pokud vystavíte s datem 30.11., pak důvodem pro podání dodat. DaP je pozdní zjištění , že služba nebyla vyfakturována a následné vystavení FA . Datum zjištění chyby (povinnost podat dodat. DaP je do konce násl. měsíce, kdy byla chyba zjištěna - tedy do konce 12/2011) bude korespondovat s datem vystavení FA.
      Běžně je program nastaven tak, že při vystavení FA vám automaticky vstupuje do DPH. Pak by bylo nesmyslné uvádět zpětné datum, jelikož pak by nebyla dodržena lhůta pro podání dodatečného DaP k DPH.
      4) Ale šéf je šéf.

• 3. 12. 2011 15:49

Laďka (neregistrovaný)

Re: datumy na vystavené faktuře
      děkuji za odpověď - mám stejný názor a sice šéf je šéf, ale na faktuře budu podepsaná já, takže já to tak dělat nechci :)))
      díky

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).