Re: Registrace k silniční dani
To není tak úplně pravda - co třeba leasing? Silniční daň platí osoba která vlastním jménem provozuje silniční vozidlo a je současně vlastníkem silničního vozidla, a nebo je vlastníkem silničního vozidla oprávněna k provozování silničního vozidla. DSL tedy platí provozovatel, který je zapsán v technickém průkazu.
Takže pokud nebudu majitelem auta, není způsob jak bych si mohla dát všechny platby (nákup PHM, opravy, poplatky...) do evidence a uplatnit si odpočet DPH? Účetní mi řekla, že by to šlo ošetřit výše zmíněnou smlouvou. :o(
Aby bylo možno uplatnit výdaje související s provozem auta, kterého nejste vlastníkem, pak by bylo vhodné uzavřít nájemní smlouvu. Pak uplatníte jako daňový výdej nájemné, výdaje na PHM, údržbu, opravy dle smlouvy, případně havarijní pojištění (nikoli zákonné), pokud k tomu budete ve smlouvě zavázáni.
SD bude hradit vlastník vozidla a rovněž on bude podávat přiznání k dani silniční, ke které se musí zaregistrovat, pokud bude auto pronajímat k podnikatelské činnosti. Výše SD je zahrnuta v nájemném.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
4. 12. 2011 22:10
Dobrý den, moc prosím o radu. Jsem OSVČ od 1.11.2011. Nejsem majitelem žádného automobilu, ale občas si auto půjčuji. Vedu daňovou evidenci, ale zatím jsem si do evidence nedala žádný výdaj související s jízdou. Pokud bych s majitelem auta sepsala smlouvu, že mi automobil bezplatně zapůjčuje do podnikání a v této smlouvě vymezila, že já budu za něj platit daň a vše kolem používání auta, mohu si všechny tyto náklady zahrnout do evidence? Mohu toto udělat i zpětně?K jakému dni musí být provedena registrace k silniční dani? Moc děkuji za pomoc.