Re: pronájem bytu
>prosím o radu jak danit příjem z pronájmu bytu. Byt
>mám ve vlastnictví, ale družstvu platím nájem.
Tato věta si odporuje. Pokud máte něco ve vlastnictví, tak nikdy za to nemůžete platit nájem. Podívejte se do uzavřené smlouvy, co vlastně platíte, ale nájem to není.
To jsou
>veškeré služby a fond oprav. Můžu dát do výdajů celý
>tento nájem včetně fondu oprav?
Ne
Také jsem četla, že lze
>do výdajů použít i paušál na auto, stejně jako při
>podnikání, s odůvodněním, že do bytu jezdím na pravidelné
>kontroly, nebo vybírat nájem.
Dle mého názoru máte malou šanci používání vozidla při případné kontrole obhájit. Jste např. přihlášena k silniční dani a platíte ji?
Oproti příjmům ale můžete uplatnit např. odpisy pronajímaného bytu (§ 24 odst. 2 písm. a) zákona o daních z příjmů), dále např. výdaje na opravy bytu nebo Vámi hrazené pojištění bytu. Ne ale zálohy či jiné platby do "fondu oprav".
Zálohy na ceny služeb (např. za vytápění, za vodné-stočné, úklid společných prostor v domě, užívání výtahu, ...), které pronajímatel po uplynutí roku zúčtuje se skutečnými výdaji za tyto služby, nezahrnuje pronajímatel do zdanitelných příjmů a ani platby za tyto služby nezahrnuje do daňových výdajů; poskytuje-li některé služby sám pronajímatel, jsou zálohy na ceny těchto služeb zdanitelným příjmem pronajímatele (viz pokyn GFŘ D - 6, k § 9).
V nájemní smlouvě s nájemníkem, kterému byt pronajímáte, máte uvedeny zálohy zvlášť, nebo jsou zahrnuty do nájemného, které Vám platí?
Ten byt je družstevní?
>Byt mám v osobním vlastnictví, ale barák je
>družstevní, tudíž se vše platí družstvu. Omlouvám se ža špatnou
>formulaci, ale i družstvo má na rozpisu plateb název
>nájem.
Tak teď jsem se v tom definitivně přestala orientovat a nevím. Dosud jsem se domnívala, že tato kombinace vlastnictví není možná.
V poho, dům pravděpodobně bude ve spoluvlastnictví družstva a majitelů bytových jednotek. A o provoz domu a o administrativu se stará za úplatu družstvo.
Takže - jak máte rozepsaný nájem a zálohy na služby v nájemní smlouvě se svým nájemníkem, kterému byt pronajímáte?
Přečtětě si pokyn GFŘ D - 6, k § 9
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/cds/Pokyn__GFR_c_D_6.pdf
Dle mého názoru tam příspěvek do fondu oprav do záloh nepatří.
Asi bych doporučila napsat dodatek k nájemní smlouvě o částku příspěvku do fondu oprav snížit placené zálohy na služby a současně navýšit nájemné.
Zkuste si propočítat, kolik činí odpisy bytu.
Aha, takže od začátku: do vašeho DP dáte jako příjem pouze nájem ( ne zálohy na služby) , jako výdaj buď skutečné výdaje (odpisy, opravy...) nebo paušál 30%. Ale v žádném případě nejsou výdaj zálohy na služby. Prostě zálohy jdou úplně mimo DP, měla byste je vyúčtovat poté co dostanete vyúčtování od družstva.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 12. 2011 22:41
prosím o radu jak danit příjem z pronájmu bytu. Byt mám ve vlastnictví, ale družstvu platím nájem. To jsou veškeré služby a fond oprav. Můžu dát do výdajů celý tento nájem včetně fondu oprav? Také jsem četla, že lze do výdajů použít i paušál na auto, stejně jako při podnikání, s odůvodněním, že do bytu jezdím na pravidelné kontroly, nebo vybírat nájem.