Re: Výpověď
Manželka se může se zaměstnavatelem dohodnou na ukončení prac. poměru k určitému datu. tím by došlo k ukončení prac. poměru dohodou. Nechť si nechá zapsat do dohody , že došlo k ukončení pro nadbytečnost a tím by měla nárok i na odstupné. Ale je to dohoda mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, tak s tím musí souhlasit i zaměstanvatel. O nemoc se výpovědní doba prodlužuje, ale může písemně zaměstnavateli sdělit, že netrvá na prodloužení výpovědní doby a prac. poměr by byl ukončen ke dni 31.1.2012.
I kdyby podala sama teď výpověď, běžela by 2měsíční výpovědní lhůta. Když chce skončit dřív, musí s tím firma souhlasit (bez ohledu na odstupné). Jediné, s čím zam-tel nic nenadělá, je nemoc. Nevím, jestli najde doktora, který by jí napsal neschopenku na celé 2 měsíce...
Podepsala dohodu o rozvázání pracovního poměru a má jako důvod uvedeno nadbytečnost při reorganizaci firmy s tím, že ji náleží 3měsíční odstupné. Neuvažuje o neshopence na 2 měsíce, jen zvažuji alternativy, jak jí pomoci, když vidím co to s ní dělá. Za deset let marodila asi 2 krát a to ani ne týden, snažila se plnit věci ke spokojenosti vedení a nakonec jim nestála ani za upozornění, že by mohla přijít o práci.
Tak potom se žádný pracovní poměr neprodlužuje, i kdyby marodila celou dobu až do 31.1. nebo i déle. Pracovní poměr skončí 31.1.2012. Takže, přestože já jsem zarytým nepřítelem "nemocí" účelových, v tomto případě myslím, že by paní opravdu měla jít na neschopenku, promarodit to až do konce pracovního poměru, aby se dala do pořádku pro nelehké hledání nové práce. Marodit s psychickým stavem není moc problém. Já jsem taky jak blbka kdysi chtěla mít předánu práci v pořádku, když jsem končila a věřte - nikdo to neocení.
Když opravdu neměli tolik slušnosti, aby ji na to připravili - nechala bych je taky v tom, když jim nezáleželo na tom, co a jak bude dělat manželka po tolika letech práce, nemusí jí nyní záležet na ničem, než na tom, aby se dala psychicky do pořádku. Přesvěčte ji, že ji potřebujete nejvíc vy a skoro bývalý zaměstnavatel si opravdu žádné ohledy nezaslouží. Držím palec.
Ani já nejsem pro účelové nemoci. Manželka chodila do práce i s antibiotikama, v zimě seděla v kanclu i v 16 stupních, jen aby bylo vše, tak jak má být a teď se jí takhle odvděčili. Vím, že dnes je to z prací na štíru všude, ale přeci jen nemusí s člověkem jednat, jak s kusem hadru. Doufám, že si dá říci. Moc děkuji za pomoc. Přeji krásné adventní dny.
V podstatě cokoliv udělá (výpověď z její strany, žádost o ukončení pracovního poměru dohodou), bude v její neprospěch. Přijde o odstupné.
Vy ale můžete udělat hodně. Bude Vaši podporu potřebovat jako nikdy. Kupte krejčovský metr a spolu ho střihejte. Naplánujte si na první víkend po konci PP něco, na co by se mohla těšit. Udělejte cokoliv aby viděla, že s prací život ani nezačíná ani nekončí
V zaměstnání by si měli uvědomit jedno - pokud ji teď udřou, tak nebude nikdo, kdo by práci dodělal a předal. O to víc pak zaplatí externí firmě.
>>>>>>ní, aby dodělala vše co má s předstihem, než přijde
>>>>>>externí firma, která to přebírá. Moc děkuji za radu.
>>V podstatě cokoliv udělá (výpověď z její strany,
>>žádost o ukončení pracovního poměru dohodou), bude v
>>její
>>neprospěch. Přijde o odstupné.
>>Vy ale můžete udělat hodně. Bude Vaši podporu
>>potřebovat jako nikdy. Kupte krejčovský metr a spolu
>>ho
>>střihejte. Naplánujte si na první víkend po konci PP
>>něco,
>>na co by se mohla těšit. Udělejte cokoliv aby viděla,
>>že s prací život ani nezačíná ani nekončí
>>
>>V zaměstnání by si měli uvědomit jedno - pokud ji teď
>>udřou, tak nebude nikdo, kdo by práci dodělal a
>>předal. O to víc pak zaplatí externí firmě.
>
>Věřte, že se snažím. I jsem jí říkal, ať se vykašle na
>ty peníze, zdraví je přednější, ale vždycky byla
>zodpovědná a nechce odejít od nedodělané práce.
Věřím. I proto jsem psala ten poslední odstavec o vyčerpání, aby si to uvědomila i ona.
Paní zkuste přesvědčit o tom, že je pro ni nebytné se zdravotně srovnat a v plném zdraví se připravit na skončení PP. Po novém roce by v případě nemoci po sedmi dnech od skončení PP neměla nárok na nemocenské dávky (pokud by už neměla nového zaměstnavatele) a úřady práce se s nezaměstnanými nebudou moc mazlit. Pracovní neschopnost bych také viděla jako řešení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 12. 2011 7:59
Dobrý den, prosím o radu. Manželka podepsala dne 28.11. dohodu o ukončení prac.poměru pro nadbytečnost. Pracovní poměr jí končí 31.1. a má dostat i 3měsíční odstupné. To vše je v dohodě napsáno. Firma se jí zbavila po 10 letech a bez jakého koliv předchozího upozornění. Teď to manželka začíná špatně snášet, nespí, skoro nejí. Vztahy na pracovišti nejsou nejlepší. Může zažádat o předčasné ukončení prac.poměru? Musela by podat výpověď ona? To pak asi nedostane odstupné, že? V případě, že by byla nemocná, tak se jí výpovědní doba prodlužuje o dobu v neschopnosti?
Děkuji za odpovědi