Re: Nákup myčky- prosím hrozně spěchá dě
Vzhledem k tomu, že hmotný majetek, drobný hmotný majetek ( účetní jednotka rozhodla vnitřním předpisem o zařazení dle stanovených kriterií), ale i zásoby se ( v tomto případě - nákup) oceňují pořizovací cenou, pak - montáž, zabudování, zprovoznění, doprava jsou vedlejší náklady, které souvisí s pořízením majetku.
Tyto náklady jsou součástí pořizovací ceny.
Máte to dobře.
Paní ředitelka nemá pravdu.
Předpokládám, že zabudovala znamená napojení na přívody vody, odpadu apod.
>>Dobrý den, jsme příspěvková organizace a chtěla jsem
>>se zeptat? Nakoupili jsme myčku asi za 11 tis. Kč,
>>tak
>>to zaúčtuji na 028, jako drobný hmotný majetek. Potom
>>nám jedna firma tuto myčky ještě za asi 2 100 Kč
>>zabudovala, jak byste tuto druhou fakturu účtovali?
>>Já
>>myslela, že je to součást ceny majetku (myčky), tak
>>jsem
>>to dala na 028 a p. ředitelka a ještě účetní mi
>>řekli,
>>že to prý je jen služba, že se prý toto do ceny
>>majetku nezapočítává, že prý se to dělá jen u majetku
>>nad 40
>>tis., který se odepisuje. Je to pravda? Vždyť když se
>>pořizuje nějaký materiál a na faktuře je účtované i
>>dopravné, tak do ceny materiálu patří i to dopravné,
>>tak
>>jsem si říkala, že toto je ten stejný případ? Moje
>>kámoška účetní mi taky říkala, že by to udělala jako
>>já.
>>Poradíte mi někdo jak to je tedy správně? Děkuji za
>>odpovědi.
>Vzhledem k tomu, že hmotný majetek, drobný hmotný
>majetek ( účetní jednotka rozhodla vnitřním předpisem o
>zařazení dle stanovených kriterií), ale i zásoby se ( v
>tomto případě - nákup) oceňují pořizovací cenou, pak -
>montáž, zabudování, zprovoznění, doprava jsou vedlejší
>náklady, které souvisí s pořízením majetku.
>Tyto náklady jsou součástí pořizovací ceny.
>Máte to dobře.
>Paní ředitelka nemá pravdu.
>Předpokládám, že zabudovala znamená napojení na
>přívody vody, odpadu apod.
Ano napojení na vodu a odpad.
Ještě dotaz, takže když by tam p. ředitelka nechtěla ty ostatní pořizovací náklady, tak by to musela dát do vnitropodnikové směrnice? Že cena majetku je bez vedlejších pořizovacích nákladů ano? Děkuji za odpověď.
I materiál se oceňuje pořizovacími cenami (tzn. vč. souvisejících nákladů - které jsou vymezeny)
Obávám se, že by takovou směrnicí hrubě porušila účetní předpisy.
Ani když je "paní ředitelkou" nemůže měnit pravidla pro oceňování dané zákonem o účetnictví (§24 a 25) a dalšími zákony a předpisy.
poznámka:
kdyby to bylo tak jednoduché, že si každá účetní jednotka změní vnitřní směrnicí, co bude chtít a jak se jí to hodí, pak bychom nemuseli mít ani zákony ani auditory, či daňové poradce.
Paní Aleno prosím Vás? Zaškolení obsluhy a školení týkající se pořízení nějakého majetku nevstupuje do pořizovací ceny majetku že? Myslím si to dobře? Nebo jsem si to s něčím spletla? Do ceny majetku vstupuje jen třeba dopravné, montáž, poštovné, odměny za poradenské sužby a zprostředkování, ale zaškolování pracovníka už ne? Myslím, že jsem to někde četla. Je to tak? Prosím o co nejrychlejší odpověĎ, protože řeším inventarizaci a je to děs. A moc děkuji.
Ne, nejsou §47/2f
§ 47 Způsoby oceňování dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku a vymezení nákladů s jeho pořízením souvisejících
((2) Součástí ocenění dlouhodobého nehmotného a hmotného majetku a technického zhodnocení zejména nejsou:
a) opravy a údržba.
b) náklady nájemce na uvedení najatého majetku do předcházejícího stavu,
c) kursové rozdíly,
d) smluvní pokuty a úroky z prodlení, popřípadě jiné sankce ze smluvních vztahů,
e) nájemné za stavební pozemek, na kterém probíhá výstavba14d),
f) náklady na zaškolení pracovníků,
g) náklady na vybavení pořizovaného dlouhodobého majetku zásobami,
h) náklady na biologickou rekultivaci,
i) náklady spojené s přípravou a zabezpečením dlouhodobého majetku vzniklé po uvedení pořizovaného dlouhodobého majetku do užívání
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 12. 2011 12:21
Dobrý den, jsme příspěvková organizace a chtěla jsem se zeptat? Nakoupili jsme myčku asi za 11 tis. Kč, tak to zaúčtuji na 028, jako drobný hmotný majetek. Potom nám jedna firma tuto myčky ještě za asi 2 100 Kč zabudovala, jak byste tuto druhou fakturu účtovali? Já myslela, že je to součást ceny majetku (myčky), tak jsem to dala na 028 a p. ředitelka a ještě účetní mi řekli, že to prý je jen služba, že se prý toto do ceny majetku nezapočítává, že prý se to dělá jen u majetku nad 40 tis., který se odepisuje. Je to pravda? Vždyť když se pořizuje nějaký materiál a na faktuře je účtované i dopravné, tak do ceny materiálu patří i to dopravné, tak jsem si říkala, že toto je ten stejný případ? Moje kámoška účetní mi taky říkala, že by to udělala jako já. Poradíte mi někdo jak to je tedy správně? Děkuji za odpovědi.