Re: Náhradní volno
Postup zaměstnavatele není správný.
Náhradní volno = volno za odpracovanou právi přesčas nebo že byste si ty dny napracovala - to asi nemáte.
Neplacené volno (pracovní volno bez náhrady mzdy) - může být na žádost zaměstnance, ne na příkaz zaměstnavatele. Zaměstnanec pak hradí i tu část příspěvku na zdrav. pojištění, kterou jinak hradí zaměstnavatel.
Ve vašem případě půjde o překážku v práci a měl by vám zaplatit náhradu mzdy (průměrný výdělek) za dny, kdy nebudete moci vykonávat práci.
Moc děkuji za odpověď. Jen že v této firmě jsem krátko a říct účetní,že její postup je nesprávný, byla by moje pohroma. Chce,abych já to zaplatila ze svého. Firma obchází co se dá. Bohužel není jediná v našem statě.
Já budu muset soc.a zdrav.zaplatit. Čistě z lidského hlediska,řekněte, jestli není lepší onemocnět?
>>>Dobrý den,
>>>1.12.2011 jsem nastoupila do nového zaměstnání. Mezi
>>>svátky firma má dovolenou ale já už nemám žádnou
>>>dovolenou.Řekli mi,že budu mít náhradní volno, a z
>>>tohoto
>>>náhradního volna mám sama zaplatit sociální a
>>>zdravotní.
>>>Je to správné? Náhradní volno je neplacené?
>>>
>>>Když mám zaplatit soc.a zdrav.sama,budu na tom o
>>>1000,2000 horší na výplatě. Nejsem vyžírka, ale mám
>>>zdravotní potíže,které jsem dlouho neléčila, v minulé
>>>firmě,
>>>kdo byl nemocný více než 4 dny,přišel o všechno.
>>>Jestli místo tohoto náhradního volna budu nemocná, z
>>>nemocenské už by jsem nemusela platit soc.a
>>>zdravotní?
>>>A
>>>měla by jsem alespoň něco zaplaceno?
>>
>>Postup zaměstnavatele není správný.
>>Náhradní volno = volno za odpracovanou právi přesčas
>>nebo že byste si ty dny napracovala - to asi nemáte.
>>Neplacené volno (pracovní volno bez náhrady mzdy) -
>>může být na žádost zaměstnance, ne na příkaz
>>zaměstnavatele. Zaměstnanec pak hradí i tu část
>>příspěvku na
>>zdrav. pojištění, kterou jinak hradí zaměstnavatel.
>>Ve vašem případě půjde o překážku v práci a měl by
>>vám
>>zaplatit náhradu mzdy (průměrný výdělek) za dny, kdy
>>nebudete moci vykonávat práci.
>
>A kdybyste odpracovala všechny směny, vznikne vám
>nárok na 1,5 dne dovolené. Čerpáním neplaceného volna se
>o ni připravíte.
Jindra,nerozumím tomu,co jste napsala. Vysvětlíte mi to polopatě,prosím.
Za odpracovaných 21 směn + 1 svátek má nárok na 1/12 dovolené, to je 1,5 dne, pokud bude mít neplac.volno, nebo marodku, má těch směn méně, a tím ji nárok na dovolenku vznikne nulový. A tak jediným řešením je tu dovolenku vybrat, ta se do té odpracované doby počítá.
Pokud vám ta nemocenská nevyjde, tak se domluvte na čerpání té dovolenky po půldnech, abyste pokryla ty potřebné 4 směny. Budete mít o pár peněz méně, ale nebudete doplácet nic na zdravku. Myslím, že to za dané situace bude pro všechny nejpřijatelnější. Tak vám držím palce!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
11. 12. 2011 8:32
Dobrý den,
1.12.2011 jsem nastoupila do nového zaměstnání. Mezi svátky firma má dovolenou ale já už nemám žádnou dovolenou.Řekli mi,že budu mít náhradní volno, a z tohoto náhradního volna mám sama zaplatit sociální a zdravotní. Je to správné? Náhradní volno je neplacené?
Když mám zaplatit soc.a zdrav.sama,budu na tom o 1000,2000 horší na výplatě. Nejsem vyžírka, ale mám zdravotní potíže,které jsem dlouho neléčila, v minulé firmě, kdo byl nemocný více než 4 dny,přišel o všechno. Jestli místo tohoto náhradního volna budu nemocná, z nemocenské už by jsem nemusela platit soc.a zdravotní? A měla by jsem alespoň něco zaplaceno?
Děkuji za pochopení a odpověď. Děkuji i za tě předešlé odpovědí. Fajn,že jste tady!