Re: Společník vybírá z účtu firmy sobě?
Dobrý den, děkuji za odpověď...
No, právě, inventarizaci jsem nenašla vůbec žádnou, takže k pokladně tu taky nic nebude - paní účetní jí zřejmě vůbec neudělala, prostě jen uzavřela rok a hotovo. To, že jí nesouhlasí počátky jednoho roku na zůstatky toho předešlého a to několik let zpátky, natož pak že by si měla odsouhlasit účty, to už jí nezajímalo.
A podpisy na dokladech, no, jak jsem se dívala, tak jsem našla jen k příslušnému období na DPH přiložené účtenky za nákupy, všechno nenalepené a jen tak založené v eurodeskách. Jinak podkladnu tu ve firmě obstarává manželka jednoho ze společníků a není účetní.
Navíc paní účetní každým rokem uplatňovala odpisy, ale vůbec se nemůžeme dostat na to, z jakého majetku je to počítáno. V programu nic není, tak jestli ty odpisy počítala ručně nebo někde jinde, nevím, ale když si třeba vezmu jednotlivé faktury, kde něco v minulosti do majetku nakupovali - teda pokud jsem je vůbec našla, tak tam asi ne každou fakturu započítala, ani na majetkové účty v účtové osnově mi to nejde. Prostě jsem z toho celá jelen...
A taky jsem tu nenašla jednu jedinou směrnici, která by mi aspoň trochu napověděla, ani na tu podkladnu.
Já jsem jejich nová zaměstnankyně a ráda bych účtovala, tak jak by se správně mělo, tak se raději ptám. :)
Ještě jednou moc děkuji. Míša.
Re: Společník vybírá z účtu firmy sobě?
No to nebudete mít jednoduché.
To je na revizi celého účetnictví a nové pořádky se asi nebudou společníkům líbit.
Zinventarizujte pokladnu, co je tam skutečně a od toho stavu začněte. Výběry společníků je možné zvládnout od teď jako půjčku, ale platí pravidla dle §196a obchodního zákoníku, schválení VH před transakcí.
Zálohy na zisk nejsou dle zákona možné.
Poradíte, prosím, někdo?
>>Klasický problém.
>>Mj. kdo je odpovědný za pokladnu, kdo podepisuje
>>pokladní doklady?
>>Inventarizace pokladny v tomto případě je?
>
>Dobrý den, děkuji za odpověď...
>
>No, právě, inventarizaci jsem nenašla vůbec žádnou,
>takže k pokladně tu taky nic nebude - paní účetní jí
>zřejmě vůbec neudělala, prostě jen uzavřela rok a hotovo.
>To, že jí nesouhlasí počátky jednoho roku na zůstatky
>toho předešlého a to několik let zpátky, natož pak že
>by si měla odsouhlasit účty, to už jí nezajímalo.
>A podpisy na dokladech, no, jak jsem se dívala, tak
>jsem našla jen k příslušnému období na DPH přiložené
>účtenky za nákupy, všechno nenalepené a jen tak založené
>v eurodeskách. Jinak podkladnu tu ve firmě obstarává
>manželka jednoho ze společníků a není účetní.
>Navíc paní účetní každým rokem uplatňovala odpisy, ale
>vůbec se nemůžeme dostat na to, z jakého majetku je to
>počítáno. V programu nic není, tak jestli ty odpisy
>počítala ručně nebo někde jinde, nevím, ale když si
>třeba vezmu jednotlivé faktury, kde něco v minulosti do
>majetku nakupovali - teda pokud jsem je vůbec našla, tak
>tam asi ne každou fakturu započítala, ani na majetkové
>účty v účtové osnově mi to nejde. Prostě jsem z toho
>celá jelen...
>A taky jsem tu nenašla jednu jedinou směrnici, která
>by mi aspoň trochu napověděla, ani na tu podkladnu.
>
>Já jsem jejich nová zaměstnankyně a ráda bych
>účtovala, tak jak by se správně mělo, tak se raději ptám. :)
>
>Ještě jednou moc děkuji. Míša.
Re: Poradíte, prosím, někdo?
Když "navážete" na účty minulých let - přelom minulého roku
a Vy budete účtovat dle účetních předpisů, tak stejně se asi nedopátráte .....FU může kontrolovat 3 roky nazpět /když je ztáta
tak se doklady musí schovávat 10 let/, takže dát 3 roky do "pořádku"???!!!! Nějak si musíte poradit, protože při kontrole na FU
Vy si budete muset vše obhájit. Nevím jak u Vás ale u nás ve zlínském kraji asi některým hrozí propouštění, tak FU dokazuje jak je potřebné, takže zase jdeme na kontrolu, byli jsme před 2 lety
>Když "navážete" na účty minulých let - přelom minulého
>roku
>a Vy budete účtovat dle účetních předpisů, tak stejně
>se asi nedopátráte .....FU může kontrolovat 3 roky
>nazpět /když je ztáta
>tak se doklady musí schovávat 10 let/, takže dát 3
>roky do "pořádku"???!!!! Nějak si musíte poradit,
>protože při kontrole na FU
>Vy si budete muset vše obhájit. Nevím jak u Vás ale u
>nás ve zlínském kraji asi některým hrozí propouštění,
>tak FU dokazuje jak je potřebné, takže zase jdeme na
>kontrolu, byli jsme před 2 lety
Jestli jste chtěla vědět jednoduché a bezbolestné řešení, tak neexistuje.
Vím, že se bojíte, abyste nepřišla při příliš razantních krocích o místo, ale jinak to nepůjde, tedy to, že budete muset vysvětlit, že se to musí dělat jinak.
V průšvihu pak budete vy, společníci tedy spíše jednatelé se budou bránit, že oni nevěděli, atd.
Paní / slečno Míšo, četla jsem si se zájmem Váš příspěvek.
Mám zato to, že máte tři možnosti:
1) Co nejrychleji z firmy odejít - zachráníte si tak zdravý rozum a do budoucnosti i peníze, protože případnou škodu budou požadovat po vás
2) zkusit přesvědčit majitele firmy aby udělali revizi účetnictví - výsledek vašeho snažení se neodvážím tipovat, stále jsou mezi námi podnikatelé kteří považují rohožku na boty za důležitější než účetní
3) poslat anonym na FÚ a sledovat pány společníky při kontrole....
A jestli přijmete radu od pracovníka finančního úřadu, tak volte variantu č. 1. Podnikatelé, kteří se takto staví k účetnictví totiž mají společnou vlastnost - hodit všechnu špínu na účetní. A veškerou škodu vymáhat po ní, i když s tím neměla nic společného.
PS: Pod stromeček Vám přeji aby se vaši společníci rozhodli pro variantu č. 2.
Míšo, souhlasím se všemi, kteří píší, že to nebudete mít lehké, protože rychlé a snadné řešení prostě NEEXISTUJE. Vámi popsaný problém je velmi rozšířeným nešvarem v řadě SRO a málokde si to nechají vysvětlit a jsou ochotni to napravit. Když už tedy evidujete v pokladně ty fiktivní miliony, nechte si nejpozději před uzávěrkou podepsat od odpovědné osoby (jednatele) pokladní kníhu - třeba vyjetou z PC ii se zůstatky. Pokud se bude zdráhat podepsat, tak ať vám dodá doklady na to, co se dělo s těmi vybranými penězi... Pokud podepíše, udělejte si z toho kopii - nejlépe ověřenou - ať máte krytá záda... Držím palce.
Děkuji za rady..., upřímně, já už poslední dobou taky pomýšlím na zaječí úmysly, protože se společníkům revize účetnictví zdá být zbytečná (přece když ji před lety dělali už za rok 2008, tak proč teď zase, ne? - to jsou jejich slova, ne moje... :)...) a navíc máte úplně pravdu, ta rohožka je vážně důležitější než účetní, takže přece z toho neskončím s nervama ve cvokhausu.
A já to zase chápu. :) Tu revizi jim dělala ta účetní, co to zvorala a pak prostě jela dál. Mimochodem, když jsem se podívala do toho "opraveného" a zrevidovaného účta, tak..., no, škoda mluvit - např. několik vystavených faktur v nákladech, naopak přijatá ve výnosech a pod...
Víte co, já se v žádném případě nepovažuji za bůhvíjak zkušenou účetní, to už vůbec ne, mám deset let po maturitě a ještě hodně se mám co učit, ono udělat chybu v účetnictví, to jde docela lehce a určitě i zkušeným účetním, ale mám takový dojem, že některé chyby by asi neudělala studentka prvního ročníku střední školy, to by nám paní učitelka tenkrát dala...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 12. 2011 10:46
Dobrý den,
prosím Vás o radu, co dělat, tedy vlastně jak účtovat, když si společníci s.r.o. vybírají peníze z firemního účtu na svou vlastní potřebu. Mají výplaty a peníze na mzdu si vybírají, ale ještě k tomu spoustu peněz vyberou jako do pokladny, ale tam to nepříjde a hradí si z těchto peněz své vlastní, nefiremní nákupy. Bývalá účetní to účtovala jako normální výběr do pokladny, jenže oni tam mají za tu dobu, co funguje firma, už takhle "papírově" několik milionů, ale v pokladně samozřejmě nejsou a podkladní doklady na nákupy z toho taky ne.
Prosím, poraďte, co s tím, jestli to nechat být a účtovat to taky jako běžný výběr z účtu, s tím, že se tam bude zůstatek bude stále navyšovat, nebo to dávat na nějaký jiný účet?
Děkuji moc, Míša.