Re: dar !!!
Já bych se toho nebála, jen si musíte pohlídat výši daru, aby byla uznatelná daňově. Pozor na sponzorský ... co je sponzorské je sice daňový náklad, ale pro příjemce je to daňový výnos.
Pokud budete fakturu snižovat a předáte darem výrobek nebo zboží, musíte odvést DPH a navíc provést přeúčtování z nákladu např. nákup zboží 504 na dar 543. Proto bych to ponechala dle tak a vyřešila darovací smlouvou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 12. 2011 10:21
> > Moc prosím o radu. Vystavili jsme fakturu, ale
>>bohužel nebyla uznaná v celkové výši, pouze část,
>>majitel
>>chce, abychom ten zbytek peněz které nám nechtějí
>>uhradit, využili jako sponzorský dar pro tuto firmu.
>>Jak mám
>>postupovat prosím z účeního hlediska a co s dph ve
>>faktuře? Dar bude věnován pro Dům sociálních služeb.
>Co s fakturou, jak proúčtovat, a následně jak
>zaúčtovat dar?
>
>>
>>Neporadí mi prosím někdo?
>
>
>Druhá stana s tím souhlasí.
>
>Moc prosím, vůbec si s tím nevím rady, a čím víc
>přemýšlím, je to horší
Vyřešila bych to smlouvou o daru peněžním , jelikož se nemusí odvádět DPH na částku o kterou se Vám jedná a potom pokladnou bych provedla příjem úhrada celé faktury a výdej dle smlouvy dar. Tzm. FA na 1000,- , dar 500,-, vy fyzicky přijmete 500 ale do pokl. zaúčtujete 1000,- jako příjem úhrady fa, vydáte fyzicky 0 a zaúčtujete 500,- výdej dar. Tím budete mít celou fa uhrazenu a pokladnu srovnanou. DPH bude odvedeno dle vydané faktury.
Děkuji, tímto způsobem jsem to jednou řešila, tak nevím zda to v tomto případě, můžu udělat taky tak.