Re: dohoda o prac. činnosti a invalidní
Já nepsala .že to tak je ,ale byly to otázky. Prosím pomůže mi někdo? Otázky jsou k dohodě o pracovní činnosti. Dík
DPČ - polovina PD (20hod/týden), výdělek neomezen. POkud bude výdělek do 2.000(v roce 2012 2.500), neodvádí se ZP. Pokud bude výdělek vyšší, odvede se ZP a SP ze skutečné mzdy - je to invalida, za něho je plátcem stát - Slevu na dani bude mít, když podepíše daňové prohlášení, a to musí mít podepsané v jednom měsíci jen u jednoho zaměstnavatele...
Děkuji za odpověď a ještě bych se zeptala, jaký je rozdíl mězi DPČ a normálním prac.poměre z hlediska placení soc, zdr a daní ? Asi žádný že. Já totiž nechápu proč ten člověk chce DPČ a ne prac. poměr, proto jsem psala ten dotaz. Děkuji
Jak jsem pochopila výklad paní ze sociálky, ZMR není o tom, zda je reálný hrubý výdělek do 2000 Kč (2500 Kč v r. 2012), ale o tom, jak je uzavřená dohoda o pracovní činnosti. Takže si někdo může vydělat i víc než 2000 Kč a je to ZMR (a musí odvést pojistné) anebo může vydělat méně a přesto není ZMR (a musí odvést pojistné sociálce, ne ZP). Podívejte se na § 7 odst. 1 zák. 187/2006 o nemocenském pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
13. 12. 2011 11:41
Prosím o radu, prostudovala jsem zde vše o DPČ, ale pro pochopení
DPČ je na dobu určitou a max. na 20 hod. týdně ?
Výdělek je neomezen ?
Pokud vydělá do 10 000Kč neplatí se soc. ani zdravotní jenom ĎPFO ?
DPFO - Jinde nepracuje,může mít slevu na dani, když podepíše prohlášení ?
Pokud bude marodit, platíme mu nemocenskou?
Pokud je nad 10 000 Kč měsíčně platí se vše jako u normálního prac. poměru ?
Jedná se o inv. důchodce, který může pracovat 2 hod. denně