Re: práce v neděli kontrola výpočtu
Příklad: Kalendářní měsíc má nominální fond pracovní doby 168 hodin. Zaměstnanec má základní měsíční mzdu 10 000 Kč a průměrný hodinový výdělek 60,10 Kč. Odpracoval v tomto měsíci 168 hodin a navíc 14 hodin přesčas. Jaká bude jeho mzda včetně příplatku přesčas?
základní mzda = (10 000 : 168) x (168 +14) 10 833 Kč
příplatek za práci přesčas = 60,10 x 0,25 x 14 211 Kč
mzda včetně mzdy za práci přesčas 11 044 K
Dobrý den, no já nevím, jestli Vám úplně rozumím. V ZP jsem našla v § 118, že za práci v SO a NE přísluší dosažená mzda + 10% průměrného výdělku. Z toho jsem pochopila, že mu proplatím ten odpracovaný den (neděli)+ 10% prům.výd. Nebo se neděle bere jako přesčas? Už jsem si myslela, že to chápu, tak já jdu ještě studovat.
Příplatky se sčítají. Za So+Ne je příplatek 10% a ještě 25%, pokud je to přesčas. Přesčas to být nemusí (možná má rozvržené směny tak, že měl volno v pondělí), ale při pracovní době Po-Pá to zpravidla přesčas je.
Nevybírá-li si volno, dostane za neděli mzdu + 10% + 25%.
Jestliže si volno vybere, tak dostane mzdu + 10%.
moc oběma děkuji, první odpověď mě zmátla tím, že již nezahrnovala ten příplatek 10%. V našem případě to tedy přesčas bude, pracujeme Po-Pá, žádné směny o víkendech. Moc děkuji za moc dobře popsaný příklad výpočtu, podle kterého jsme si to spočítala a program to také tak spočítal. Volno si žádné vybírat nebude, takže mzda za tu odpracovanou neděli+10%+25%. V zákoně je uvedeno u těch příplatků "MINIMÁLNĚ", takže je možno dát i více, třeba 100%, že. To u nás nehrozí, ale čistě teoreticky. Ještě jednou díky za čas a hezký den
:-)
>>>moc oběma děkuji, první odpověď mě zmátla tím, že již
>>>nezahrnovala ten příplatek 10%. V našem případě to
>>>tedy přesčas bude, pracujeme Po-Pá, žádné směny o
>>>víkendech. Moc děkuji za moc dobře popsaný příklad
>>>výpočtu,
>>>podle kterého jsme si to spočítala a program to také
>>>tak spočítal. Volno si žádné vybírat nebude, takže
>>>mzda
>>>za tu odpracovanou neděli+10%+25%. V zákoně je
>>>uvedeno
>>>u těch příplatků "MINIMÁLNĚ", takže je možno dát i
>>>více, třeba 100%, že. To u nás nehrozí, ale čistě
>>>teoreticky. Ještě jednou díky za čas a hezký den
>>
>>Ano, pokud by byly příplatky vyšší, mělo by být
>>stanoveno vnitřním předpisem. My máme víkendy 50%.
>
>děkuji moc a moc, neuvěřitelně se mi ulevilo, že už
>jsem problmatiku neděle díky vám rozlouskla :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
13. 12. 2011 15:07
Dobrý den, moc prosím o radu. Zam-nec pracoval v prosinci v neděli (8 hodin). Má měsíční mzdu. Zjistila jsem, že mu náleží mzda za odpracovaný den+10% průměrného výdělku. Průměr pro náhrady má 170,82/hod. Když to zkouším zadat v programu jako položku příplatek za práci v SO a NE, vypočítalo mi to 137 Kč. Plus, když zadám odpracovanou neděli 8 hodin, vypočte se mi 1364 Kč (zam-nec má 30000 měsíční mzdu/22 dní v prosinci-vychází 1363,63) Prosím, vypočítal mi to program správně? Setkávám se s tímto poprvé, a vím, že program počítá vše správně, ale někdo (já) musí zadat správné hodnoty. Tak mám strach, zda mám správně navolené mzdové položky atd. Moc prosím o kontrolu díky moc všem