Re: Dvě dohody o provedení činnosti naje
SP a ZP budete platit z hrubé mzdy u obou zam-telů. Prohlášení je výhodné podepsat tam, kde hrozí výdělek nižší než 5000 Kč. Jinak to je jedno. Hlavně pak podat dańové přiznání, sečíst oba příjmy, určitě se zaplacené daně vrátí.
A jako student nemám žádné úlevy? A přece jen ještě něco. Mluvil jste o tom, že se mi zaplacené daně vrátí zpět. Jak to tedy s daněmi vlastně funguje? Odvádím 15 % a na základě čeho se pak daně vrací? Ještě jednou moc díky za VAši ochotu
Úlevy studenta: sleva na dani pro studenta, ZP se odvádí pouze z výdělku, ne z minima (tj. 8000Kč).
Daně: podepíšete prohlášení (růžový papír), tam uvedete, že chcete slevu na poplatníka (má každý člověk, ale pouze u JEDNOHO zam-tele v měsíci) a dále, že chcete slevu na studenta.
První zaměstnání, podepsané prohlášení - vypočtená daň 15% bude nižší než sleva na poplatníka (dneska 1970 Kč/měsíc), daň se tedy strhávat nebude.
Druhé zaměstnání - taky daň 15%, ale bez slevy na poplatníka, daň Vám skutečně strhnou. Když podáte daňové přiznání, zřejmě Vám vyjde vratka této zaplacené daně (z druhého zaměstnání). Ale toto lze udělat až v daňovém přiznání, nelze měsíčně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
13. 12. 2011 17:03
Dobrý den,
ráda bych se informovala na jednu věc.
Pracuji na dohodu o provedení činnosti, celkem 100 hodin měsíčně a můj plat oficiálně činí 5.000,- hrubého.
Od ledna jsem si našla ještě jednu práci, také na 100 hodin měsíčně a můj plat bude činit cca 7.900,-. Též na DPČ.
Jsem studentka prezenčního studia na VŠ.
Chtěla bych se zeptat, jak je to v mém případě s daněmi a ZP a SP, kolik procent tvoří odvody, jsou-li tedy pro mne povinné?
Prohlášení (růžové lejstro) mám podepsané u současného zaměstnavatele, ale nevím, zda-li by pro mne nebylo výhodnější podepsat ho u nového zaměstnavatele, když u něj budu mít vyšší výdělek.
Předem Vám velice děkuji za odpověď a Váš čas.
S pozdravem
Karin