DPH elektroinstalace

• (neregistrovaný)

16. 12. 2011 15:52

Dobrý den,
    máte někdo obor podnikání eketroinstalace a tušíte jak to bude s DPH od 1.1.2012? Dívala jsem se do seznamu dle členění a není mi to vůbec jasné.
    Předem děkuji za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 12. 2011 12:54

annonym (neregistrovaný)

Re: DPH elektroinstalace
      Elektroinstalační práce spadají pod CZ-CPA 43.2 a tedy patří do přenesené daňové povinnosti, kdy zhotovitel vystaví FA bez DPH a příjemce si sám daň vypočte a uplatní jak na vstupu, tak na výstupu, pokud splní obecné podmínky pro uplatnění DPH na vstupu.

• 17. 12. 2011 17:52

děkuji (neregistrovaný)

Myslela jsem, že je to u této činnosti rozdělené část spadá a část nespadá. Vystavím tedy pokud půjde o firmu plátce fakturu bez DPH jde bude základ daně např 10.000,- dan neuvedu nic a celkem bude také 10.000,- neumím si představit co systém na vystavení fakturu. A já si do přiznání dám také částku na vstup i výstup nebo já nikam? a musím dělat souhrnné hlášení jestli se nepletu?

• 18. 12. 2011 9:57

annonym (neregistrovaný)

Z výše uvedeného dotazu předpokládám, že se jedná o tuzemské plnění.
      1) VFA bude uvedena pouze se základem daně a s upozorněním, že výši daně je povinen doplnit a přiznat plátce, pro kterého je plnění uskutečněno.
      2) V DaP k DPH uvedete na ř. 25 - výstup.
      3) Na vstupu nikde nic neuvádíte!!! To platí pro PŘÍJEMCE služby a ne pro poskytovatele služby.
      4) Dále jste povinni předložit správci daně ve lhůtě pro podání daňového přiznání výpis z evidence pro daňové účely, obsahující daňové identifikační číslo plátce, pro kterého se zdanitelné plnění uskutečnilo, datum uskutečnění zdanitelného plnění, základ daně, rozsah a předmět plnění a to ve formátu a struktuře zveřejněné správcem daně.
      Najdete na stránkách ČDS. Nutno zaslat elektronicky. Pokud nemáte elektron. podpis, pak označíte "bez podpisu" a vytisknete si protokol o zaslání zprávy a ten pak podepsaný odevzdáte na FU do 5-ti dnů od elektronockého podání.
      5) Souhrnné hlášení nepodáváte, jelikož místo plnění je v ČR. Pokud by se jednalo o elektroinst. práce do EU (pro plátce), pak postupujete dle § 10, pokud by se jednalo o práce na nemovirtosti v EU a pokud by se nejednalo o práce na nemovitosti, pak dle § 9 odst. 1 a pouze při postupu dle § 9 odst. 1 by jste vystavili SH, kteríé je opět povinnost podat elektronicky.

• 20. 12. 2011 17:51

EVA 1 (neregistrovaný)

i já děkuji za info, něco jsem se dozvěděla jasně a srozumitelně.
      tak to vypadá, že budeme muset tlačit podnikatele k tomu, aby si svoje služby zatřídili sami, oni sami nejlepe vědí co dělají.
      ale jak to bude s kontrolou na druhé straně u odběratele, kdo tam bude kontrolovat, zda je fa vystavena správně, zda je dodavatel stále plátce DPH, atd.... pochybuji, že tím budou podnikatelé chtít zabývat,nakonec to bude na nás na účetních. jak to bude probíhat v praxi??

• 24. 1. 2012 12:35

niki (neregistrovaný)

>>>>
      >>>
      >dobrý den, my dělám elektroinstalační práce, zpočátku jsem si myslela, jak je mi to jasné, ale :-) pak to přišlo. Já sama jsem se zasekla nad opravami a údržbami elektrického zařízení.( kod 33.14.) Co si pod tím mám představit? Např. elektrikář jde na opravu, zjistí, že je vadný jistič, který nedokáže opravit, vymění ho dá nový. Domnívám se, že zde se nejedná o opravu stávajícího zařízení ale montáž nového s přenosem. Ve chvíli, kdy zjistí někde závadu a k opravě postačí to, že třeba udělá nějakou spojku na kabelu, nebo něco podobného, prostě opraví stávající zařízení tudíž oprava bez přenosu. To zatřídění je prostě peklo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).