Re: Platba za práce bez faktury (DPH)
Mj. pokud by na to dodavatel vůbec přistoupil, tak je nejen ranař,
ale i blázen.
Asi moc nevíte o zákonech, zejména o trestním zákoníku a trestném činu zkrácení daně.
Pozor na spolupachatelství.
Díl 2: Trestné činy daňové, poplatkové a devizové
§ 240 Zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby
(1) Kdo ve větším rozsahu zkrátí daň, clo, pojistné na sociální zabezpečení, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, pojistné na úrazové pojištění, pojistné na zdravotní pojištění, poplatek nebo jinou podobnou povinnou platbu anebo vyláká výhodu na některé z těchto povinných plateb, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti.
(2) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nejméně se dvěma osobami,
b) poruší-li k usnadnění takového činu úřední uzávěru, nebo
c) spáchá-li takový čin ve značném rozsahu.
(3) Odnětím svobody na pět až deset let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 ve velkém rozsahu.
Vím, že jde o nelegální cestu, a proto hledám nejméně rizikový způsob. Hypoteticky, pokud práce udělali dělníci v mimopracovní době a já jim jako fyzická osoba dám odměnu, pak se snad trestného činu nedopouštím? To jestli oni příjmy zdaní, nebo ne, mě už zajímat nemusí. Co vy na to?
Jsme přeci jenom lidi. Zatím se stále bavíme hypoteticky, nicméně, předběžně by obě strany měly o takový postup zájem, nikoho nenutím a úmyslně (dle vás) nikoho nenamáčím. K aktu musí být vždy svolné obě strany. Připomínám, že jde o dokončovací práce, kterým předcházelo vše řádně placené v řádu mil. Kč. Chápu, že by bylo od Vás neprofesionální, radit mi na tomto fóru, jak zákon obejít a přímo neporušit. Snad někdo začně z jiného konce a poradí. I tak děkuji za odpověď.
Mám obavu, že na tomto serveru, diskuzi BC vám nikdo neporadí.
Tady zejména radíme lidem, jak to má správně být, ne jak obejít zákon.
Váš postup má jednu zásadní mezeru, a té se nejde vyhnout.
Jsme v Česku a buďte si jist, že se vždy ve vašem nebo dodavatelově okolí najde nějaký dobrák (který vám nebo dodavateli něco závidí n. s vámi není v dobrých vztazích), který to bonzne na finanční úřad.
Sám tomu přece nevěříte, že by se berňák zabýval "nějakými" 70tis., jak uvádí paní níže. I další odpověď mě pobavila, přeci by zde nikdo "zadarmo" neradil. A já si myslel, že jsem na diskuzním fóru, kde se dá normálně bez cenzury diskutovat. Kolik tedy stojí správná odpověď, na jaký účet, že mám poslat ušetřené peníze????
==Kolik tedy stojí správná>odpověď,==
na to se zeptejte odborníků,kteří sem ofšem nechodí
Kožený, Krejčíř, Kocourek. Ti si s tím odklánění jistě budou vědět rady a cenzura je nezajímá. Ta čísla účtů vám sdělí buď berňák nebo kriminálka. A sadarmo
>>>>Mám vám psát další podrobnosti?
>>>>No právě protože víte, a přesto se pokusíte někoho
>>>>navést, ABY zkrátil DPH, popř. daň z příjmu.
>>>>Popř. do toho ještě namočíte chudáky zaměstnance.
>>>
>>>Jsme přeci jenom lidi. Zatím se stále bavíme
>>>hypoteticky, nicméně, předběžně by obě strany měly o
>>>takový
>>>postup zájem, nikoho nenutím a úmyslně (dle vás)
>>>nikoho
>>>nenamáčím. K aktu musí být vždy svolné obě strany.
>>>Připomínám, že jde o dokončovací práce, kterým
>>>předcházelo
>>>vše řádně placené v řádu mil. Kč. Chápu, že by bylo
>>>od
>>>Vás neprofesionální, radit mi na tomto fóru, jak
>>>zákon
>>>obejít a přímo neporušit. Snad někdo začně z jiného
>>>konce a poradí. I tak děkuji za odpověď.
>>
>>Berňák si vás zde v diskuzi podle IP adresy najde a
>>fu
>>zkontroluje včetně ostatních zákazníků. Zatím stále
>>hypoteticky. Jsme přeci jenom lidi v zákonných
>>mantinelech.
>
>Sám tomu přece nevěříte, že by se berňák zabýval
>"nějakými" 70tis., jak uvádí paní níže. I další odpověď mě
>pobavila, přeci by zde nikdo "zadarmo" neradil.
Lidé, kteří jsou pouze a jen orientovaní na peníze jako vy, nechápou a ani nemůžou pochopit, že zde radíme zadarmo.
A radí zde řada odborníků z řad právníků, daňových poradců, účetních a dalších profesí.
A právě proto, vám tu nikdo neporadí, jak "odklonit" peníze.
A já
>si myslel, že jsem na diskuzním fóru, kde se dá
>normálně bez cenzury diskutovat.
Kolik tedy stojí správná
>odpověď, na jaký účet, že mám poslat ušetřené peníze????
To se mimo jiné zeptejte toho, kdo s vámi chce tento "obchod " uzavřít.
Zřejmě tu nejde jenom o 70 lt ale o 2x 630.
Z těch prvních "ušetřených" by PÁN taky jistě nějaké drobné dostal (nejen DPH) a firma by těch zbylých 630
zase nějakému dobrákovi připsala k výdajům/nákladům
které se teď ke konci roku jistě někomu hodí. A že by to bylo sadarmo k jéžíšku, tomu snad nikdo něvěří.
Hezké přání krásně prožitých vánoc vyjádřené v Kč!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
18. 12. 2011 19:48
Dobrý den, prosím o radu. V rámci dokončovacích prací na stavbě RD zvažuji požádat stavební firmu, aby mi práce (materiál, montáže) za kompletní elektroinstalace, vodu, topení, plyn,kanalizace, zařizováky v hodnotě cca 700tis. Kč umožnila zaplatit bez DPH, což pro mne činní významnou úsporu 10% fin. prostředků. Poradíte mi jakým aktem (prohlášení, smlouva, doklad, atd.) se můžu nějak ochránit pro případ řešení např. reklamací? Když pominu to, že bych obešel daňové povinnosti jaká další rizika tento postup přináší např. v souvislosti s hypotékou, pojištěním stavby, případným budoucím prodejem? Děkuji Barry