Re: Opravný daňový doklad
§42/ odst 1 - zrušení, vrácení, snížení, ale chybná fakturace tam neni, takže jedině dle §43
Pokud fakturujete zboží za 100 a omylem uvedete 1000, pak já jako odběratel nemám nárok na odpočet (mám nárok jen ze 100). Když si nevšimnu a uplatním, tak mám smůlu a vracím se do období uplatnění dodatečným, tak jako Vy při vystavení ODD.
V případě, že mi poskytnete slevu -900, tak jsme oba v období vystavení, potvrzení ODD
"2. Oprava odpočtu daně (§ 74)
Oprava odpočtu daně se nově nastavuje pouze pro případy opravy základu daně a výše
daně podle § 42. V návaznosti na změny v základních pravidlech pro rozsah nároku na
odpočet daně v § 72, kdy již nebude možné uplatnit nárok na odpočet daně v případě, že tato
daň byla uplatněna chybně, se novelou zákona vypouští všechna ustanovení, která řešila
opravy nároku na odpočet daně z titulu oprav výše daně chybně uplatněné. Podrobněji o
změnách v pravidlech pro opravy základu daně a výše daně – viz informace - Oprava základu
daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech § 43 a § 43 - od 1. 1. 2011."
zdroj
http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/DANE_DPH_01042010_Zmeny-v-pravidlech-uplatnovani-naroku-na-odpocet-dane(1).pdf
-odpocet-dane(1).pdf
>Bohužel ani tam to není jasně řečeno...
>chybně uvedená cena z titulu toho, že někomu místo 100
>Kč + 20% DPH (ZD ) nafakturuji 150 Kč + 20% DPH tam
>uvedena není...cokoli jiného, ale tento případ
>ne...spíš to odpovídá §42, odst.1/b....
Skutečně si myslíte, že oprava chybné faktury je dle §42? Tak si místo 150 kč, dejte chybu v řádu 1 500 000 a představte si, že přijdou přesně po třech letech, kdy jste si uplatnila ODD v řádném. Tam ho vyhodí, ale dodatečné do správného období již podat nemůžete. Pokud to bude 150 kč, tak asi o nic nejde.... jen je dobré vědět co je skutečně správně, pro případ větších chyb.
"V návaznosti na změny v základních pravidlech pro rozsah nároku na odpočet daně v § 72, kdy již nebude možné uplatnit nárok na odpočet daně v případě, že tato
daň byla uplatněna chybně, se novelou zákona vypouští všechna ustanovení, která řešila
opravy nároku na odpočet daně z titulu oprav výše daně chybně uplatněné."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
19. 12. 2011 15:04
Vyfakturovala jsem službu v 5/2011. Nyní se šéf dohodl s odběratelem na slevě z ceny. Jako důvod uvedu chybná cena. V prosinci tedy vystavím opravný daňový doklad. Musím podávat dodatečné DP za květen? Anebo můžu v DP za prosinec dle převzetí ODD odběratelem?