Opravný daňový doklad

• (neregistrovaný)

19. 12. 2011 15:04

Vyfakturovala jsem službu v 5/2011. Nyní se šéf dohodl s odběratelem na slevě z ceny. Jako důvod uvedu chybná cena. V prosinci tedy vystavím opravný daňový doklad. Musím podávat dodatečné DP za květen? Anebo můžu v DP za prosinec dle převzetí ODD odběratelem?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 12. 2011 7:28

jb (neregistrovaný)

Re: Opravný daňový doklad
      Proč si to komplikujete? Jako důvod uveďte slevu!
      Chybná cena - §43 dodatečné
      Domluvená sleva - §42 dle doručení

• 20. 12. 2011 14:22

krak (neregistrovaný)

Opravdu při opravě z důvodu chybné ceny se řídím §43 (dodatečné přiznání)?? Myslela jsem, že toto podávám při chybně uvedené sazbě DPH.

• 20. 12. 2011 14:32

jb (neregistrovaný)

§42/ odst 1 - zrušení, vrácení, snížení, ale chybná fakturace tam neni, takže jedině dle §43

• 20. 12. 2011 15:14

jb (neregistrovaný)

Pokud fakturujete zboží za 100 a omylem uvedete 1000, pak já jako odběratel nemám nárok na odpočet (mám nárok jen ze 100). Když si nevšimnu a uplatním, tak mám smůlu a vracím se do období uplatnění dodatečným, tak jako Vy při vystavení ODD.
      V případě, že mi poskytnete slevu -900, tak jsme oba v období vystavení, potvrzení ODD

"2. Oprava odpočtu daně (§ 74)
      Oprava odpočtu daně se nově nastavuje pouze pro případy opravy základu daně a výše
      daně podle § 42. V návaznosti na změny v základních pravidlech pro rozsah nároku na
      odpočet daně v § 72, kdy již nebude možné uplatnit nárok na odpočet daně v případě, že tato
      daň byla uplatněna chybně, se novelou zákona vypouští všechna ustanovení, která řešila
      opravy nároku na odpočet daně z titulu oprav výše daně chybně uplatněné. Podrobněji o
      změnách v pravidlech pro opravy základu daně a výše daně – viz informace - Oprava základu
      daně a výše daně a oprava výše daně v jiných případech § 43 a § 43 - od 1. 1. 2011."
      zdroj
      http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/DANE_DPH_01042010_Zmeny-v-pravidlech-uplatnovani-naroku-na-odpocet-dane(1).pdf

• 19. 3. 2012 15:42

Trnka (neregistrovaný)

Bohužel ani tam to není jasně řečeno...
      chybně uvedená cena z titulu toho, že někomu místo 100 Kč + 20% DPH (ZD ) nafakturuji 150 Kč + 20% DPH tam uvedena není...cokoli jiného, ale tento případ ne...spíš to odpovídá §42, odst.1/b....

• 19. 3. 2012 16:04

BJ (neregistrovaný)

-odpocet-dane(1).pdf
      >Bohužel ani tam to není jasně řečeno...
      >chybně uvedená cena z titulu toho, že někomu místo 100
      >Kč + 20% DPH (ZD ) nafakturuji 150 Kč + 20% DPH tam
      >uvedena není...cokoli jiného, ale tento případ
      >ne...spíš to odpovídá §42, odst.1/b....
      Skutečně si myslíte, že oprava chybné faktury je dle §42? Tak si místo 150 kč, dejte chybu v řádu 1 500 000 a představte si, že přijdou přesně po třech letech, kdy jste si uplatnila ODD v řádném. Tam ho vyhodí, ale dodatečné do správného období již podat nemůžete. Pokud to bude 150 kč, tak asi o nic nejde.... jen je dobré vědět co je skutečně správně, pro případ větších chyb.
      "V návaznosti na změny v základních pravidlech pro rozsah nároku na odpočet daně v § 72, kdy již nebude možné uplatnit nárok na odpočet daně v případě, že tato
      daň byla uplatněna chybně, se novelou zákona vypouští všechna ustanovení, která řešila
      opravy nároku na odpočet daně z titulu oprav výše daně chybně uplatněné."

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).