Re: Provize u stravenek a DPH
S tou provizí jste mě zaskočila :-) V zákoně se hovoří o 55% stravného, ne 55% z provize, ale neříkám, že to tak nemůže být? DPH určitě z provize neuplatňovat, protože je to na neekonomické činnosti (pro zaměstnance). My to máme ve firmě nastavené jinak a FÚ nic nenamítal. Jen 50% stravného a provizi neúčtujeme do ceny stravenek a bez DPH. Ale sama jsem zvědavá na názory ostatních.
Provizi řeší D300, tam je to jasné. A že DPH celé tak posílám odkaz, kde je napsane....
http://www.stormware.cz/podpora/LegServis/Danove_reseni_stravenek.aspx
Ale jinak me zajima vase uctovani.... :)
Nakup stravenek date na ceniny a tuto celkovou castku preuctujete na 527 50procenty a zbývajících 50 proc. dáte nedanově. A provizi i poštovné dáte celé do dan. N a uplatníte, tedy vy ne, DPH ? Máte to propočítané ze to vychází do těch N přesne u jakékoli hodnoty stravenky ? my máme 80 kc. Toto vase mi přijde jednodussí ...
Jen na úvod: Pokyn D 300 je nahrazen Pokynem GFŘ D 6. Máme to spočítané jen u stravenek na 80 Kč (podotýkám klasické peněžní poukázky). účtování: FaP stravenky 213/321, provize vč. DPH 518/321, poštovné nemáme - stravenky si vyzvedáváme sami, ID 50% fy 527/213, 50% z-nec 335/213, srážka na stravenky ve mzdě 331/335. ( kdybydo pokladny 211/335)
ok, a můžu učtovat i takto ?
pořízeí cenin 213/321
vydávám stravenky vždy na měsíc dopředu, to účtuji 335/213 dle prac. dní co je v následujícím měsíci. Na konci měsíce vyúčtuji dle odpracovaných dní a zúčtuji do N 527/335 a 45 proc. doplatí zam. hotově do poklady 221/335. Pokud zaměstnanci zůstanou nějaké stranveky, převádíme na další měsíc, kdy mu vydám o ten počet str. méně a zůstává na účtu 335.můžu i takto ?
Pokynem GFŘ D
>>>6.
>>>Máme to spočítané jen u stravenek na 80 Kč (podotýkám
>>>klasické peněžní poukázky). účtování: FaP stravenky
>>>213/321, provize vč. DPH 518/321, poštovné nemáme -
>>>stravenky si vyzvedáváme sami, ID 50% fy 527/213, 50%
>>>z-nec 335/213, srážka na stravenky ve mzdě 331/335. (
>>>kdybydo pokladny 211/335)
>>ok, a můžu učtovat i takto ?
>>pořízeí cenin 213/321
>>vydávám stravenky vždy na měsíc dopředu, to účtuji
>>335/213 dle prac. dní co je v následujícím měsíci. Na
>>konci měsíce vyúčtuji dle odpracovaných dní a zúčtuji
>>do
>>N 527/335 a 45 proc. doplatí zam. hotově do poklady
>>221/335. Pokud zaměstnanci zůstanou nějaké stranveky,
>>převádíme na další měsíc, kdy mu vydám o ten počet
>>str.
>>méně a zůstává na účtu 335.můžu i takto ?
>
>Daňově je to dobře a postup taky, ale účetně Vám tam
>chybí proúčtovat DU 527 55%/213 a tudíž už nemůžete
>účtovat DN 527/335. Rozumíme si? :-)) Takže účtování u
>vás by mělo být: 213/321, 335/213 45%, DU 527/213 55%,
>211/335. 45%
no ted asi moc nerozumim. na 527 uctuji oproti 335, jak zjistim kolik mel zam. skutecne narok. Zadne jine uctovani na 527 uz nemam a na jednotlivich anal. uctech 335 vidim zustatek kolik kdo ma stravenek na dalsi mesic.... to takto nemuzu mit ?
A souhlasí Vám saldokonto účtu 335? Já když si dosadím do Vašeho účtování čísla, tak mně u účtu 335 str. MD a Dal se nerovná a chybí mi tam daňově uznatelné náklady ve výši 55% na účtu 527. Ale možná si nerozumíme :-) nebo jsem Vaše účtování nepochopila. Podívám se na to ještě v klidu zítra ráno a odepíši Vám.
dní a zúčtuji
>>>>do
>>>>N 527/335 a 45 proc. doplatí zam. hotově do poklady
>>>>221/335. Pokud zaměstnanci zůstanou nějaké stranveky,
>>>>převádíme na další měsíc, kdy mu vydám o ten počet
>>>>str.
>>>>méně a zůstává na účtu 335.můžu i takto ?
>>>
>>>Daňově je to dobře a postup taky, ale účetně Vám tam
>>>chybí proúčtovat DU 527 55%/213 a tudíž už nemůžete
>>>účtovat DN 527/335. Rozumíme si? :-)) Takže účtování
>>>u
>>>vás by mělo být: 213/321, 335/213 45%, DU 527/213
>>>55%,
>>>211/335. 45%
>>no ted asi moc nerozumim. na 527 uctuji oproti 335,
>>jak zjistim kolik mel zam. skutecne narok. Zadne jine
>>uctovani na 527 uz nemam a na jednotlivich anal.
>>uctech
>>335 vidim zustatek kolik kdo ma stravenek na dalsi
>>mesic.... to takto nemuzu mit ?
>
>A souhlasí Vám saldokonto účtu 335? Já když si
>dosadím do Vašeho účtování čísla, tak mně u účtu 335 str.
>MD a Dal se nerovná a chybí mi tam daňově uznatelné
>náklady ve výši 55% na účtu 527. Ale možná si nerozumíme
>:-) nebo jsem Vaše účtování nepochopila. Podívám se na
>to ještě v klidu zítra ráno a odepíši Vám.
no to by jste byla hodna....
saldo mi sedi, prave na 335 mi vzdy vyjede celkova pohl. za zamestnancem co ma u sebe nezuctovane. Jde o to, ze ja uctuji zapisem 335/213 počet kusu x celková hodnota stravenky, vzdy kdyz vydavam dopředu. Dáváme dopředu na měsíc, pokud máme hodně nakoupeno můžu vydat i max. na dva mesice dopředu... take pouzivame 80 kc....diky za trpelivost a dobrou noc
Dobrý den, konečně jsem pochopila jak je to Vaše účtování myšleno :)
Z hlediska daňového a výsledného saldokonta to vyjde dobře, i za vyplácení stravenek dopředu by Vás FÚ jistě pochválil (nevidí rád vyplácení stravenek zpětně), ale z hlediska věcné náplně postupů účtování to trochu drhne. Účtujete totiž pohledávku za záměstnanci ve výši 100%, který potom nestandartně odúčtujete 527/335 ve výši 55%, aby v KZ zbylo na účtě 335 45% k úhradě. Já bych to Vaše účtování trochu poopravila na: 100% 213 /321, 45% 335 /213, 55% 527/213, 45% 211/335. Tímto účetním postupem Vám taky vyjde konečná pohledávka za zaměstnancem na účtě 335. Doufám,že jsme si porozumněly :)
no už si asi rozmíme, ale možná u nás to tak máme, protože můžeme stravenky vydaavt na měsíc az maximálně dva měsíce dopředu a kazdy měsíc zúčtování dle docházky. No a když vydám např v lednu strav. na leden a únor, tak mám za zaměstnancem pohl .v celé částce ceniny, jelikož nevím jak bude pracovat nebo zdali neskončí prac. poměr atd.....myslíže, že tento náš způsob může být problémový ?
Váš postup je naprosto v pořádku nákladově i pohledávkově. Dokud nemáte podloženo docházkou, tak se jedná o pohledávku za zaměstnancem a v nákladech máte v měsíci skutečné spotřeby.
Postup dle Daniely by mohl být problematický z hlediska nákladů - účtovat při výdeji na 527 neni vhodné.
Máme trochu jiný systém a postup při výdeji, než tomu je u XX - vydává se jinde než na účetním oddělení, vede se evidence, ale v ten moment se ještě neúčtuje. Seznam vydaných stravenek dostaneme v momentě, kdy už se ví, jaký kdo měl nárok na stravenky za předcházející měsíc. Takže účtujeme současně 335/213 a 527/213 a inventarizace účtu 213, 335 i náklady na účtě 527 nám souhlasí, protože se hlídá měsíčně (což je někdy neuhlídatelné), tak hlavně ke konci roku, aby počet odpracovaných směn za rok souhlasil s ročním výdejem stravenek. Ale je mi jasné, že v organizacích s velkým počtem zaměstnanců je toto těžko zvládnutelné. Snad se mi podařilo napsat Vám to aspoň trochu srozumitelně- jestli ne, tak se omlouvám. Měli jsme i kontrolu z FÚ a vše bylo v pořádku. A to se o stravenky dost zajímali, proto vím, že vyžadují, aby stravenky byli např. vypláceny předem a ne zpětně.
Ok, pochopila jsem, vy prostě neúčtujete o výdeji, ale až o skutečné spotřebě. Kdysi dávno jsme to také tak nějak měli , namátková kontrola auditora to zarazila. V pokladně chyběly ceniny, byla pouze nějaká převodka bez účtování.
FÚ jsem měla několikrát, ale po raziích našich auditorů, je to jen procházka růžovým sadem.Účtovat výdej na 335 je prostě snažší a dle mého názoru i správnější. Variant na účtování stravenek je hodně, daňově správně jsou ty vydané předem a účetně máte mít přehled o majetku, ale kde neni žalobce, neni ani soudce .
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
20. 12. 2011 19:05
Dobry den,
prosim zkusene o radu jak je to s DPH u provize u stravenek.
Provizi kratime stejne jako stravenky a do dan. nakladu davame pouze 55 proc. z provize. Ale jak to mame udělat s DPH u provize ? Můžu si nárokovat celé nebo musím také krátit ?
Děkuji moc za odpovědi.