Hlavní navigace

Předkupní a zástavní právo

  • (neregistrovaný)

    25. 12. 2011 21:28

    Dobrý den,chceme směnit pozemek za jiný pozemek za naší chalupou.Protistrana (majitel farmy)si dala dvě podmínky:
    1.Předkupní právo
    2.Zástavní právo chůze a jízdy bez časového omezení plus parkování vozidel a přívěsů včetně skladování zemědělských plodin bez omezení.

    Směnitel je podnikatel v zemědělství, majitel pozemku soukromá osoba. Zanikne předkupní právo při prodeji farmy?
    2. na určité části tohoto pozemku podnikatel parkuje zem.stroje,
    nechceme aby tuto část rozšiřoval ať již zmíněným parkovištěm, nebo např. silážní jámou, stoh. Lze toto zdůraznit ve směnné smlouvě?
    100 m od zmíněné části pozemku máme studnu, takže si též nepřejeme zde uskladňovat jakékoliv chemikálie a látky, které by mohly
    kontaminovat spodní vody.
    Předem děkujeme za odpověď. Vratislav David

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 12. 2011 8:43

      právníik1 (neregistrovaný)

      Re: předkupní a zástavní právo
      Předkupní právo znamená, že pokud byste chtěli koupený pozemek dál prodat, musíte ho napřed nabídnout (za stejných podmínek) původnímu prodávajícímu a teprve když on ho chtít nebude, můžete ho prodat třetí osobě. Pokud PP nebude zapsané v katastru, platí jen mezi těmi, kdo je sjednali. Pokud bude zapsané v katastru, platí do výmazu.
      Zástavním právem se zajišťuje dluh; podle toho, co píšete, chce kupující věcné břemeno užívání části (v budoucnu Vašeho) pozemku. To lze ošetřit smlouvou o věcném břemeni - nebude-li VB zapsáno v katastru, platí jen mezi těmi, kdo je sjednali; bude-li zapsané v katastru, platí do výmazu. Smlouva o VB musí být hodně podrobná, zejména musí být přesně určeno jakou část pozemku může k jakému účelu kdo využívat - to je práce pro dobrého právníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).