Re: ukončení PP dohodou s odstupným a ne
Tz. že odstupné nemá vliv na nemoc, pro firmu to končí 31.12. a více řeší jen sociálka. Na ÚP půjdu tedy až po ukončení nemoci a ZP a SP si po dobu nemoci platí sám a nemá od PSSZ nárok na nic ani po 21 dnech když není zaměstnaný nebo se to bere z posledního zaměstnání?
SP není povinné, na ZP nahlásíte nemoc v ochranné lhůtě a po dobu nemoci neplatíte ZP. Po 21 dnech nemoci budete mít nárok na nemocesnko od OSSZ, ale podklady musí OSSZ dostat od zaměstnavatele - lístek na peníze donesete k němu.
Vyplatí se nemoc ukončit když je nemoc vyléčená. Nepíšete od kdy je nemoc. Do konce pracovního poměru (kromě prvních 3 pracovních dnů) máte nárok od zaměstnavatele na náhradu mzdy a po skončení PP od 22-tého dne nemoci na nemocenské dávky od OSSZ až do ukončení nemoci. V době pobírání nemocenských dávek je za vás plátcem ZP stát (musíte se ale na ZP nahlásit jako osoba pobírající nemocenské dávky po skončení pracovního poměru) a SP není povinné.
Na ÚP se půjdete nahlásit až budete zdráv a schopen pracovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 12. 2011 10:26
Dobrý den, zaměstnavatel mi ukončil PP dá mi 5 platů, podepsal jsem dohodu a šel marodit. Zajímá mě zda mám nárok na vyplacení odstupného i když k datumu ukončení PP to je 31.12.2011 budu nemocný a moje nemoc bude pokračovat. Můžu pak jít na úřad práce i když jsem na neschopence?
Nemoc není z důvodu výpovědi, je to shoda náhod - dlouhodobé potíže s páteří.
Děkuji za radu.