Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
29. 12. 2011 23:18
Dobrý den,
prosím o radu, jak účtovat a postupovat v následujícím případě.
Dodavatel, tedy firma kterou účtuji, zákazníkovi zaslal zboží, které bylo vadné. Dodavatel mu zboží vyměnil za nový kus. Stejně se v některých případech postupovalo i při reklamaci zboží v záruční době - nebyl zaslán dobropis, ale došlo k výměně "kus za kus". Žádný doklad, žádný reklamační protokol - nic k tomu není. Bohužel dodavatel postupoval tak, že většinou vadný kus vůbec neodebral, ale ponechal u odběratele s tím, že si jej odběratel zlikviduje sám. V některých, těch lepších, případech byl vadný kus odebrán a zlikvidován dodavatelem v souladu s odpadovým hospodářstvím (existuje faktura na likvidaci odpadu). Jde o to, že zboží je kupováno od mateřské společnosti sídlící v Německu, která se k reklamacím staví tak, že má dceřinná společnost (tedy dodavatel) marži nastavenu tak, že pokryje reklamace a tudíž veškeré reklamace si má vyřídit dceřinná společnost (tedy společnost v ČR - dodavatel), tzn. že zboží již nelze následně reklamovat do Německa. Firmu jsem nyní převzala a neměla jsem tušení, že něco takového se tam děje. Zjistila jsem to vlastně až náhodou. Jinak nikdo neměl potřebu to hlásit účtárně. Prosím o radu, jak postupovat při účtování výdeje ze skladu, jak účtovat o výměnách a reklamacích a v jakém ocenění provést výdeje vyměněného kusu zboží za reklamovaný. Společnost účtuje způsobem A.
Doufám, že jsem se vyjádřila srozumitelně, ale opravdu si s tím moc nevím rady. Nesetkala jsem se s případem, kdy mám zboží od dodavatele (tedy firmy z Německa) a přitom mu zboží vadné nereklamuji. Děkuji mockrát za případné odpovědi. Monika H.