Odpisy

• (neregistrovaný)

2. 1. 2012 12:38

Dobrý den, v roce 2010 se dostal náš dodavatel do exekuce. Abychom nějak dostali nazpět naší pohledávku odkoupili jsme od něj nákladní auto (vzájemný zápočet ve výši pohledávky cca 1 mil), ale auto bylo ještě zatíženo leasingem (proto smlouva o převodu práv a, předčasné ukončení a platba cca 2 mil). Auto jsme zařadili do majetku v roce 2010, ale jen ve výši naší pohledávky (1 mil) a začali zrychleně odepisovat. Nyní připravuji odpisy za 2011 a myslím si, že auto mělo být zařazeno ve vstupní ceně 3 mil. Můžete mi poradit jak mám správně postupovat. Kdy přepočítat vstupní cenu, co koeficient, nedaňově loňský rok, …? Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2012 15:28

annonym (neregistrovaný)

Re: Odpisy
      1) Pokud bylo auto na leasing, pak jste od původního nájemce neodkoupili, ale provedli cesi leas. smlouvy. Za to jste původnímu nájemci zaplatili 1 mil. Kč. Není uvedeno, kolik v době cese činilo časové rozlišení 1. zvýšené splátky nebo čas. rozlišení nepravidelných splátek (nutno vycházet z leas. smlouvy). Pak rozdíl mezi výši ČR a zaplacené částky 1 mil. Kč je nedaňovým nákladem - viz. § 25 odst. 1 písm. ze). Nelze ji tedy ani zahrnout do pořizovací ceny při předčasném ukončení leasingu a odkoupení předmětu nájmu.
      2) Pokud jste předčasně ukončili leasing a odkoupili předmět leasingu (zřejmě se cese i ukončení s následným odkoupením realizovalo v 2010), pak za 2010 nelze uplatnit jako daňový náklad žádné nájemné.
      3) Do vstupní ceny auta zahrnete daňově neuplatněné nájemné za rok 2010, odkupní cenu, případné další poplatky související s pořízením auta. Z této ceny jste pak měli zahájít odepisování.

• 2. 1. 2012 16:04

KAČULA (neregistrovaný)

Dobrý den, děkuji moc za odpověď i když se do toho zamotávám ještě více.
      Od dodavatele máme:
      Smlouvu o převodu práv z leasingové smlouvy 2 mil - poté zápočet s naší pohledávkou.
      Od leasingové společnosti máme 3 faktury z roku 2010:
      1. poplatek-cese 12.000,
      2. prodej vozu 1.306.000,
      3. náhrada škody-předčasné ukončení 10.000
      Ostatní poplatky např.montáž GPS 12.000
      V roce 2010 jsme auto zařadili a začali odepisovat ve vstupní ceně 1.340 ve 2.sk zrychleně. Teď jsem si myslela, že měla být vstupní cena 3.340, ale po tom co jste mi tu napsal/a nevím vůbec nic :(
      Omlouvám se, jestli to píšu zmateně.

• 2. 1. 2012 16:54

annonym (neregistrovaný)

Podle mého by poplatek za cesi měl být provozním nákladem a neměl vstupovat do ceny DHM. Neuvádíte, zda jste hradili nějakou splátku nájemného či nikoliv. Ta by pak rovněž vstupovala do pořizovací ceny auta. Jinak by vstupní cena mohla být O.K..
      Není uvedeno, kolik mělo činit a zda tedy vůbec byla dle smlouvy časově rozlišena např. 1. zvýšená splátka. Jde o to, jak jste uplatnili daňově onu částku 2 mil. Kč.

• 3. 1. 2012 8:50

KAČULA (neregistrovaný)

Ještě jednou Vám moc děkuji, že se mi vůbec věnujete. Již v roce 2010 jsem tu měla dotaz a nikdo se bohužel neozval :(
      Když jsem poplatek za cesi dala do vstupní ceny, tak myslím, že se nic tak strašného nestalo, ale nákladově ho dostaneme při odpisování. Žádnou splátku jsme neplatili, pouze ty fa, které jsem uvedla. Částku 2mil.jsme zaúčtovali 022/379, ale neodpisovali ani jinak nákladově neuplatňovali, ale teď nevím co s tím? :(

• 3. 1. 2012 13:32

annonym (neregistrovaný)

Já bych zaúčtovala 548/022 nedaňově.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).