§92a a 92e, zákon o DPH a jeho aplikace

• (neregistrovaný)

3. 1. 2012 9:13

Dobrý den,

jak postupovat při vystavování dokladu za výrobu a montáž materiálu, při činnosti spadající CZ-CPA 41 až 43. Jedná se o to, že ve smlouvě je stavnovena cena za kg materiál, např. 14 Kč/kg a víc není uvedeno. Cena je však stavěna jako 12 Kč za materiál a 2 Kč za montáž, ale není to nikde uvedeno, klidně můžeme v tomto případě říct, že rozklad ceny je 12,10 Kč za mat. a 1,90 Kč za montáž.

Jelikož hovoří §92e, zákona o DPH o tom, že tzv. tuzemský reverse-charge - přenesení daňové povinnosti se použije při poskytnutí stavebních "PRACÍ".

Která možnost z mých úvah je tedy správná:

1. Vystavíme bez použití §92a, jelikož se jedná o prodej materiálu včetně montáže, kde však nejsme schopni říct jaká cena spadá na
    montáž, jediné co je vždy jasné je, že cena je vždy tvořena z větší části z ceny materiálu.

2. Stanovíme cenu montáže a materiálu, což ovšem není nikde psáno, takže rozptyl ceny může být např. 1 Kč z ceny a:
    a/ na jeden doklad uvedeme část plnění za materiál normálně a část plnění za montáž dle §92a, jak se to provede mi však není jasné
    b/ vystavíme dvě faktury, každou na jednotlivou část zvlášť.
    - zde mi není zase jasné jak by to bylo v případě snížené sazby DPH neboť, dodím materiálu s montáží máme nárok na sníženou sazbu, avšak při rozdělení fakturace na matriál a montáž do dvou faktur bychom museli materiál fakturovat v základní sazbě?

Jsem s toho trochu jelen '-o-'

Zajímalo by mě s čí hlavy vzešla tato novela zákona, neboť se jedná o naprostou kravinu, která jednak zvyšuje administrativní zátěž a myslím, že i komplikuje kontrolu DPH správcem daně, neboť v případě ruzných správců daně (FÚ Praha, FÚ Brno apod.) nikdy nebyla moc dobrá součinost, leda že by se to nějak od nového roku pořešilo. Každopadně to z mého hlediska k ničemu nevede.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).