Re: §92a a 92e, zákon o DPH a jeho aplik
Nic v tom dalšího nehledejte, už tak je to děsné. Nebudete rozdělovat cenu za materiál a montáž. Prostě to dáte všechno dohromady jako doteď. Protože základ daně zahrnuje:
při poskytnutí stavebních a montážních prací spojených s výstavbou, změnou dokončené stavby, nebo v souvislosti s opravou stavby, konstrukce, materiál, stroje a zařízení, které se do stavby jako její součást montážními a stavebními pracemi zabudují nebo zamontují.
Takže buď budete fakturovat s daní (základní nebo sníženou) anebo v režimu přenesení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
3. 1. 2012 9:13
Dobrý den,
jak postupovat při vystavování dokladu za výrobu a montáž materiálu, při činnosti spadající CZ-CPA 41 až 43. Jedná se o to, že ve smlouvě je stavnovena cena za kg materiál, např. 14 Kč/kg a víc není uvedeno. Cena je však stavěna jako 12 Kč za materiál a 2 Kč za montáž, ale není to nikde uvedeno, klidně můžeme v tomto případě říct, že rozklad ceny je 12,10 Kč za mat. a 1,90 Kč za montáž.
Jelikož hovoří §92e, zákona o DPH o tom, že tzv. tuzemský reverse-charge - přenesení daňové povinnosti se použije při poskytnutí stavebních "PRACÍ".
Která možnost z mých úvah je tedy správná:
1. Vystavíme bez použití §92a, jelikož se jedná o prodej materiálu včetně montáže, kde však nejsme schopni říct jaká cena spadá na
montáž, jediné co je vždy jasné je, že cena je vždy tvořena z větší části z ceny materiálu.
2. Stanovíme cenu montáže a materiálu, což ovšem není nikde psáno, takže rozptyl ceny může být např. 1 Kč z ceny a:
a/ na jeden doklad uvedeme část plnění za materiál normálně a část plnění za montáž dle §92a, jak se to provede mi však není jasné
b/ vystavíme dvě faktury, každou na jednotlivou část zvlášť.
- zde mi není zase jasné jak by to bylo v případě snížené sazby DPH neboť, dodím materiálu s montáží máme nárok na sníženou sazbu, avšak při rozdělení fakturace na matriál a montáž do dvou faktur bychom museli materiál fakturovat v základní sazbě?
Jsem s toho trochu jelen '-o-'
Zajímalo by mě s čí hlavy vzešla tato novela zákona, neboť se jedná o naprostou kravinu, která jednak zvyšuje administrativní zátěž a myslím, že i komplikuje kontrolu DPH správcem daně, neboť v případě ruzných správců daně (FÚ Praha, FÚ Brno apod.) nikdy nebyla moc dobrá součinost, leda že by se to nějak od nového roku pořešilo. Každopadně to z mého hlediska k ničemu nevede.