Re: Proplacení dovolené po RD?
Děkuji. Jakým způsobem zaměstnavatele o proplacení dovolené požádat? S účetní jsem mluvila, ale o dovolené se vůbec nezmínila, takže předpokládám, že pokud se o to sama nepřihlásím, nedostanu nic. To krácení dovolené se dělá jak, resp. jak moc by mi mohli nejvíc dovolenou pokrátit (měli jsme 20dní)?
Proplacení nevybrané dovolené při skončení PP je samozřejmost, není třeba žádat.
Musíte napsat, jestli jste nebyla nemocná (nebo OČR, neplacené volno) před MD, odkdy dokdy byla MD, kdy začala RD.
Tak ještě jednou.
Musí se spočítat, kolik jste zameškala pracovních dnů. Každý kalendářní rok zvlášť, možná vám MD zasahovala do dvou let. Potom se krátí v případě, že je víc jak 100 zameškaných dnů. Za 100 dnů o 1/12, za každých dalších 21 dnů o další 1/12. Jestli v tom roce je odpracováno (nebo na MD) méně než 60 dnů, tak se počítá jen dovolená za odpracované dny. Za každých 21 dnů 1/12. Ta se nekrátí.
Děkuji moc. Ještě mám jeden dotaz (snad už poslední :-) ), mám nárok i na nějakou dovolenou za první mateřskou (na tu jsem nastupovala 1.4.2006, končila mi 16.12.2006. Poté jsem nastoupila na RD a od 11.11.2008 znovu na MD s druhým dítětem, jak už jsem psala. Neuvědomuji si, že by mi byla dovolená po první mateřské proplacena.
Můžu se zeptat, na právní poradně mi bylo zodpovězeno toto: krácení se bude týkat nástupu na mateřskou dovolenou koncem května a později v daném kalendářním roce, při dřívějším nástupu se „nestíhá“ oněch 100 dní zameškat. Nezamešká-li se alespoň 100 dní pro daný kalendářní rok, dovolená na zotavenou se nekrátí.
V mém případě by tedy ke krácení nemělo dojít, pokud to dobře chápu, protože jsem na MD nastupovala od 11.11.2008 (tam mám ten 1,5dne), a dále mi MD pokračovala až do 3.6.2009.
A ještě jeden dotaz - jakou roli hraje v krácení dovolené žádost o čerpání dovolené v návaznosti na MD - účetní mi tvrdí, že pokud jsem tuto žádost nedodala, tak mám nyní právo na proplacení pouze 8 dní dovolené. Má pravdu?
>>>
>>>Na MD jsem nastoupila 11.11.2008, skončila mi
>>>3.6.2009. MD mi navazovala na RD. Mohla bych Vás
>>>požádat o
>>>pomoc s výpočtem?
>>
>>Z roku 2008 máte 1,5 dne (1/12), z roku 2009 15 dnů
>>(krácení o 3/12).
>
>Můžu se zeptat, na právní poradně mi bylo zodpovězeno
>toto: krácení se bude týkat nástupu na mateřskou
>dovolenou koncem května a později v daném kalendářním roce,
>při dřívějším nástupu se „nestíhá“ oněch 100 dní
>zameškat. Nezamešká-li se alespoň 100 dní pro daný
>kalendářní rok, dovolená na zotavenou se nekrátí.
Tato odpověď je správná pouze pro situaci, kdy matka požádá o čerpání dovolené tak, aby jí navazovala na MD, protože v takovém případě se krátí pouze za RD před MD, nikoliv po MD. Pokud se převádí dovolená až po RD, tak se musí spočítat celá neodpracovaná doba.
§ 223 "Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit."
>
>V mém případě by tedy ke krácení nemělo dojít, pokud
>to dobře chápu, protože jsem na MD nastupovala od
>11.11.2008 (tam mám ten 1,5dne), a dále mi MD pokračovala
>až do 3.6.2009.
>
>A ještě jeden dotaz - jakou roli hraje v krácení
>dovolené žádost o čerpání dovolené v návaznosti na MD -
>účetní mi tvrdí, že pokud jsem tuto žádost nedodala, tak
>mám nyní právo na proplacení pouze 8 dní dovolené. Má
>pravdu?
Paní účetní by taky neškodilo, kdyby se podívala do ZP na krácení dovolené, § 223.
A taky § 212
"(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok."
A možná i těch pár paragrafů mezi tím.
>>>>>
>>>>>Na MD jsem nastoupila 11.11.2008, skončila mi
>>>>>3.6.2009. MD mi navazovala na RD. Mohla bych Vás
>>>>>požádat o
>>>>>pomoc s výpočtem?
>>>>
>>>>Z roku 2008 máte 1,5 dne (1/12), z roku 2009 15 dnů
>>>>(krácení o 3/12).
Nezamešká-li se alespoň 100 dní pro daný
>>>kalendářní rok, dovolená na zotavenou se nekrátí.
>>
>>Tato odpověď je správná pouze pro situaci, kdy matka
>>požádá o čerpání dovolené tak, aby jí navazovala na
>>MD,
>>protože v takovém případě se krátí pouze za RD před
>>MD, nikoliv po MD. Pokud se převádí dovolená až po
>>RD,
>>tak se musí spočítat celá neodpracovaná doba.
>>§ 223 "Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
>>nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu
>>následného čerpání rodičovské dovolené krátit."
>>
>>>
>>>V mém případě by tedy ke krácení nemělo dojít, pokud
>>>to dobře chápu, protože jsem na MD nastupovala od
>>>11.11.2008 (tam mám ten 1,5dne), a dále mi MD
>>>pokračovala
>>>až do 3.6.2009.
>>>
>>>A ještě jeden dotaz - jakou roli hraje v krácení
>>>dovolené žádost o čerpání dovolené v návaznosti na MD
>>>-
>>>účetní mi tvrdí, že pokud jsem tuto žádost nedodala,
>>>tak
>>>mám nyní právo na proplacení pouze 8 dní dovolené. Má
>>>pravdu?
>>
>>Paní účetní by taky neškodilo, kdyby se podívala do
>>ZP
>>na krácení dovolené, § 223.
>>A taky § 212
>>"(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání
>>pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho
>>práci
>>alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená
>>za kalendářní rok."
>>
>>A možná i těch pár paragrafů mezi tím.
>
>Takže na žádné krácení nemá právo a musí mi proplatit
>celých 21,5 dne??
Zkuste si tuto diskuzi a ZP znova přečíst. Nepožádala jste o čerpání dovolené po skončení MD, takže ke krácení dojde. Ale o 5 dnů (3/12) a ne o 12, jak vám řekla účetní.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
3. 1. 2012 13:41
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, skončila mi RD, od zaměstnavatele jsem dostala výpověď pro nadbytečnost. Po skončení MD jsem zaměstnavateli zapomněla včas dodat papír, že chci v návaznosti na MD čerpat dovolenou - mám na proplacení dovolené nárok teď po skončení RD a ukončení prac. poměru?