Registrace DPH-VF dřív

• (neregistrovaný)

3. 1. 2012 16:26

Prosím, o radu. Firma vystavila svojí první fakturu 1.11., ale registrace k DPH je až 9.11. Jak mám tuto fa zaúčtovat? Mám změnit datum vystavení?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2012 9:04

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: Registrace DPH-VF dřív
      Pokud máte registraci k DPH až od 9.11., tak můžete vystavovat fa s DPH až od tohoto data. Jaké jste dali na fakturu 1.11. DIČ?, když vám bylo přiděleno až 9.11. Nejlepší by bylo se domluvit s odběratelem, jak s touto vystavenou fakturou naložil (ani on si správně neměl nárokovat DPH, když jste ještě nebyli plátci) Pokud si odběratel DPH už uplatnil (měsíční plátce by uplatňoval v 12/2011), tak se s ním domluvte, že mu fakturu vyměníte se správným DIČ a s datem DUZP a vystavení na 9.11. Pokud je plátce čtvrtletní, tak máte dvě možnosti. Buď mu vystavit fa novou bez DPH s datem vystavení 1.11., nebo tak jak jsem psala tu první možnost.

• 4. 1. 2012 9:54

Lenka F. (neregistrovaný)

Re: Registrace DPH-VF dřív
      Odběratel klidně mohl mít DPH uplatněné už v 11/2011, pokud ji dostal už během listopadu. V tomto případě by bylo opravdu nejlepší změnit datum, pokud je to možné - ale ne jen vystavení, ale i zdanitelného plnění a odběratele požádat, aby si ji vyměnil a opravil zaúčtování (většina programů by to snad měla umožnit). Jinak by musel odběratel udělat dodatečné přiznání na snížený odpočet).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).