Re: Odhlášení organizace-1 měsíc bez zam
Podle § 93 odst. 4 ZNP je zaměstnavatel povinnen se odhlásit na předepsaném tiskopisu z registru zaměstnavatelů, a to do 8 KD ode dne, kdy přestal být zaměstnavatelem.
Určitě zaměstnavatele z registru odhlašte. Mimo dodržení zákona to má i praktické důvody z hlediska počítání penále. V případě, že by nebyly uhrazeny všechny splatné závazky, počítalo by se Vám penále i za období, kdy jste neměli žádného zaměstnance.
ne, na ZP odhlašovat zam-tele nemusíte. Neposíláte ani přehledy s nulama za období bez zam-nců.
Pokud zaměstnavatel nezaniká úplně, tak se od ZP neodhlašuje. Např. my jsme měli u jedné ZP jednoho zaměstnance 1 měsíc před rokem, ale stále jsme u ní registrovaní. Myslím si, že by to tak mělo být i v případě, kdy firma na 1 měsíc nezaměstnává nikoho. Prostě jen odhlásíte zaměstnance a potom znovu přihlásíte.
A tomu vlivu odhlášení ze SP na penále nerozumím - prodlení přeci narůstá za celou dobu, kdy trvá, penále se napočítává, i když už firma není zaměstnavatelem, dokud závazek není zaplacený. Jinak by to mohlo být jen u sjednaného splátkového kalendáře.
§ 20 odst. 5 písm. c) zákona č. 589/1992 Sb., v platném znění
"Penále se neplatí za dobu, po kterou se zaměstnavatel již nepovažuje pro účely tohoto zákona za zaměstnavatele."
V praxi to znamená, že kdyby nebyl zaměstnavatel, který není zaměstnavatelem, odhlášen z registru zaměstnavatelů, načítalo by se mu penále z penále.
OSSZ musíte odhlásit, já jsem musela odhlašovat i kvůl jednomu dni, jeden zaměsrtnanec skončil 31.12.2010, druhý nastoupil 02.01.2011. Hned pak můžete čekat kontrolu, když odhlásíte organizaci, do měsíce jsem měla kontrolu.
ZP odhlašovat nemusíte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 1. 2012 12:25
Je nutné odhlásit organizaci na OSSZ, když v prosinci neměl žádného zaměstnance a od ledna opět má? Poslala jsem jak na VZP, tak i na OSSZ přehled za měsíc prosinec s nulama. Šlo by to takto? Nula počet zaměstnanců, nula vyměř. základ a nula odvod pojistného. Díky za info. Anka 2