Re: DPH u nájmu
§ 56 ZDPH plátce se může rozhodnout, že u nájmu pozemků., staveb, bytů a nebytových prostor pro pčely podniikání jiným plátcům uplatňuje daň.
Dobrý den, zjistit, zda je váš nový nájemce plátce DPH nebo ne, si budete muset zjistit. Pokud je neplátce musíte mu nájem fakturovat osvobozený od DPH a pozor budete se muset zajímat i o tzv. koeficient = krácené DPH na Vstupu u činností (nákladů), které budou souviset s tímto osvobozeným nájmem. Pro Vás by bylo lepší, aby váš nový nájemce byl plátce DPH a domluvit se s ním i písemně ve smlouvě, aby jste mu nájem fakturovali s DPH. A Pozn. Když vy jste plátci DPH, tak nájem nikdy není bez DPH, ale OSVOBOZENÝ od DPH!, a to je velký rozdíl.
Krácení koeficientem se týká všech vstupů firmy, u kterých nelze určit, jestli se vztahují ke zdanitelným plněním s DPH , např. tedy telefony, náklady na správu firmy apod, nebo takových, které se týkají zdaněných i osvobozených plnění a nelze určit jakým podílem se k čemu vztahují. Vešker vstupy, které se týkají předmětu osvobozeného nájmu, jsou na vstupu bez nároku na uplatnění DPH, tedy i opravy apod. Naopak u vodného, stočného a energie, které přeúčtujete nájemci, je to jinak, ale v tom si netroufám radit, my pronajímáme jen byty, kde si vše hradí nájemci sami (i energii ve spol. prostorách, jde o malé domy na vesnici). Snad by poradila Jana N.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
4. 1. 2012 13:10
Dobrý den, mám dotaz. Jsme FO, plátce DPH. Pronajímali jsme nebyt. prostory (restaurace) plátci DPH s DPH. Teď se ale změnil nájemce. Dostala se mi teď do ruk smlouva o nájmu, ve kterém je nájem, ale není tam žádná zmínka o DPH, ani o tom, jestli je nový nájemce plátcem DPH nebo není. Hledala jsem ho i v registru plátců DPH, ale nic jsem nenašla. Můj dotaz zní, mám si do účetního pragramu zadat nájem bez DPH a víc po tom nepátrat, nebo musím pátrat, jestli je nový nájemce plátce, a pokud ano, k nájmu mu připočítat DPH? Děkuji moc všem za rady.