Obrat pro plátcovství DPH

• (neregistrovaný)

4. 1. 2012 13:45

Dobrý den, chci se poradit. Četla jsem si zákon o DPH a nejsem z toho moc moudrá. Pokud je s.r.o. neplátce DPH, pronajímá nebyt. prostory a pak má ještě jinou činnost (služby), co všechno se mu počítá pro obrat pro plátcovství DPH? Počítá se jak příjmy ze služeb, tak příjmy z těch nájmů? A jak by to bylo v případě, kdyby s.r.o. podnikalo jen v pronajímání nebyt. prostor? Počítaly by se nájmy do obratu pro plátcovství DPH? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 1. 2012 13:57

annonym (neregistrovaný)

Re: obrat pro plátcovství DPH
      Pokud by pouze pronajímali nemovitosti, pak se jedná o zd. plnění osvbozené bez nároku na odpočet daně a nejsou oprávněni podat přihlášku k registraci a to ani v případě, že překročí obrat 1 mil. Kč.
      To za předpokladu, že nebudete pronájem zdaňovat.
      Pokud by jste poskytli zd. plnění "neosvobozené" s nárokem na odpočet (byť za 1,- Kč, pak jsou povinni se zaregistrovat jako plátci. Do obratu se počítá veškeré zd. plnění a to i zd. plnění osvobozená (pronájem).
      Pokud se rozhodnete pronájem zdaňovat na výstupu (pouze plátcům), pak se můžete zaregistrovat kdykoliv.

Např.:
      - pouze pronájem - obrat 1,5 mil Kč = nelze se zaregistrovat (§ 95 odst. 10 1. věta)
      - pronájem 1,5 mil Kč + ostatní služby za 1,00 Kč = povinni se zaregistrovat - (§ 95 odst. 10 2. věta)
      - pronájem 800.000,- Kč plátcům a chcete odvádět DPH na výstupu, pak registrace kdykoliv (§ 95 odst. 10 3. věta).

• 4. 1. 2012 14:09

Karin (neregistrovaný)

Re: obrat pro plátcovství DPH
      Děkuji za vysvětlení. Tak nějak jsem si to myslela, ale připadalo mi nespravedlivé povinně se zaregistrovat, kdyby byla větší část příjmů z pronájmů (hlavně neplátcům) než z ostatních služeb. Ale jak vidím, je to opravdu tak.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).