Re: Měsíční sledování nákladů a DPH přij
Už jsem se s tímto přístupem také setkala a přiznám se, že k němu nevidím důvod. Přece i Obch. zákoník říká, že závazek (účet 321) vznikne přijetím zboží nebo služby. A pokud jsem přijala zboží nebo službu např. v listopadu, tak tehdy mi vznikl i závazek bez ohledu na to, že faktura mi přišla až v prosinci. Dle mě se, "doklad v ruce" týká jen toho, kdy si mohu nárokovat DPH. Ale třeba mi něco uniká a také přivítám, když mi to někdo objasní. ( a proč se to u závazků řeší až nyní po změně zákona o DPH od 1.4.2011 a nikdo s tím neměl problém na přelomu r. 2010/2011?) Děkuji za názory.
Tak, jak paní popisuje, přes účet 349.. to také účtujeme, bylo to takto doporučeno i na školení.
Přiznám se, že jsem vám prvně chtěla odpovědět:" Vyměňte daňovou poradkyni.", ale přišlo mi to příkré. Tak, jak jsem vám to popsala ve svém příspěvku k této diskuzi a jak to účtujete i vy, mi to bylo potvrzeno i na školení a ani naši auditoři s tím nemají problém.
§, kdy nastane závazek určitě najdete v Obch.zák. - z hlavy ho teď nevím. Hezký den.
Děkuji moc potvrzení toho, že ji máme vyměnit :-)
Ještě se zeptám, když fakturu UZP 12/2011, dostanu teď v 1/2012, tak ji mohu dát nákladově do prosince a DPH převést, stejně jako to dělám v průběhu roku přes účet 349? Ona mi zase tvrdí, že nemohu,že musím dát přes dohadnou položku. Ale proč, když mám účetnictví 2011 stále otevřeno...
Také se přidám,
pokud program umí 2 data, tj. datum účetního případu a DUZP, není důvod účtovat přes časové rozlišení.
Závazek skutečně vzniká datem, kdy Vám byla provedena služba, datem uvedeným v kupní smlouvě, ......
Jediné, kdy to může dělat problém, je při kontrole účtu 343, kontrola je vzhledem k ZDPH komplikovanější.
Vyměňte daňovou poradkyni.
ˇUčetní případ nastává odlišně od možnosti uplatnit odpočet. To jsou 2 naprosto rozdílné věci.
Pro potvrzení
ČUS č 001
2.4.3. Okamžikem uskutečnění účetního případu je den, ve kterém dojde ke splnění dodávky, platbě závazku, inkasu pohledávky, postoupení....
ČUS 017
3.2.1. Účtují se zde závazky vůči dodavatelům. Závazek vůči dodavateli se vyúčtuje při vzniku závazku ve smyslu příslušných ustanovení smlouvy v oblasti obchodních závazkových vztahů.
Kdy vzniká závazek - k datu, kdy dodavatel vystaví fakturu nebo k datu, kdy závazek odsouhlasí odběratel? Některé firmy to mají v účetních postupech nastaveno tak, že přijatá faktura se zaúčtuje do závazků k datu, kdy plnění odsouhlasí osoba, zodpovědná např. za převzetí služby.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 1. 2012 11:10
Dobrý den,
prosím o radu.
Přijatá faktura, např. UZP 30.11.2011 a přišla 5.12.2011
účtuji v 11/2011 - ...5xx+349/321
v 12/2011- ... 349/343 nárokuji
Kvůli sledování měsíčních nákladů potřebuji mít náklad v listopadu.
Naše daňová poradkyně mi teď řekla, že to není správně, že náklady musím dávat přes dohadnou položku (interním dokladem), protože v listopadu nemám "doklad v ruce". Ale já přece DPH nenárokuji, tak proč by to tak nemohlo být?
Děkuji za názory