Re: účtování přenesené DP
jestli jde o přenesené DP chová se jako reverse charge, takže k částce bez DPH dopočítat DPH +/-
na faktuře je uvedeno přímo: Servisní prohlídka plyn. zařízení 2 kotle a1200,- Kč. A potom dole na ní je napsáno. Výši daně je povinen doplnit a přiznat plátce, pro kterého je plnění uskutečněno. Plnění je pro Vaši ekonomickou činnost. Základ daně bez dph - 2400,-, celkem k úhradě 2400,- Kč.
Částka 2400,- bez DPH je základ. DPH dopočítáte 480,- a v přiznání uvedete na ř.10 a 43.
DPH. Ve skutečnosti nic nenárokujete, tak jako dodavatel neplatí. DPH bude patrně na účtu 349 +/-
Nezapomeňte na výpis z evidence, který najdete na daňovém portálu MF. Zasílá se elektronicky.
na faktuře je uvedeno přímo: Servisní prohlídka plyn. zařízení 2 kotle a1200,- Kč. A potom dole na ní je napsáno. Výši daně je povinen doplnit a přiznat plátce, pro kterého je plnění uskutečněno. Plnění je pro Vaši ekonomickou činnost. Základ daně bez dph - 2400,-, celkem k úhradě 2400,- Kč.
Revize není stavební činností a tedy ani samostatná revize nebude soadat do PDP. Vy ale uvádíte, že dodavatel vám fakturuje servisní práce. A to je něco jiného. Jedná se o údržbu plynového kotle. Do CZ-CPA patří údržba a opravy domácích kotlů a hořáků. Naopak údržba a opravy průmyslových kotlů do této skupiny nepatří, ty jsou uvedeny v CZ-CPA 33.12.14. Toliko pouze to, co jsem zjistila, takže považujte pouze jako příspěvek do diskuze. Snad by poskytovatel služeb uvedl správné CZ-CPA, kam uvedená činnost patří.
Děkuji za odpověď, ještě mi ale není jasné, jestli se k těm 2400,- připočte 20% DPH nebo je 2400 již s DPH/2.000+400,-Kč/. Jeden napsal to a druhý druhé. Když by se k tomu DPH připočetlo, tak by ale neseděl účet 321, protože na faktuře mám 2400,- a bylo by to celkem 2880,- Kč ne? děkuji za trpělivost.
>>
>>>>>>>>
>>>>>>>Částka 2400,- bez DPH je základ. DPH dopočítáte 480,-
>>>>>>>a v přiznání uvedete na ř.10 a 43.
>>>>>>>DPH. Ve skutečnosti nic nenárokujete, tak jako
>>>>>>>dodavatel neplatí. DPH bude patrně na účtu 349 +/-
>>>>>>>Nezapomeňte na výpis z evidence, který najdete na
>>>>>>>daňovém portálu MF. Zasílá se elektronicky.
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>Požádejte dodavatele, aby doplnil na fakturu údaj o
>>>>>>zatřídění činnosti do CZ-CPA
>>>>>>Nemusí, není to jeho povinnost
>>>>>
>>>>>Revize není v režimu PDP - viz příspěvky na bc včera.
>>>>>Musí vám vystavit normálně s daní
>>>>
>>Revize není stavební činností a tedy ani samostatná
>>revize nebude soadat do PDP. Vy ale uvádíte, že
>>dodavatel vám fakturuje servisní práce. A to je něco
>>jiného.
>>Jedná se o údržbu plynového kotle. Do CZ-CPA patří
>>údržba a opravy domácích kotlů a hořáků. Naopak údržba
>>a
>>opravy průmyslových kotlů do této skupiny nepatří, ty
>>jsou uvedeny v CZ-CPA 33.12.14. Toliko pouze to, co
>>jsem zjistila, takže považujte pouze jako příspěvek
>>do
>>diskuze. Snad by poskytovatel služeb uvedl správné
>>CZ-CPA, kam uvedená činnost patří.
>
>Děkuji za odpověď, ještě mi ale není jasné, jestli se
>k těm 2400,- připočte 20% DPH nebo je 2400 již s
>DPH/2.000+400,-Kč/. Jeden napsal to a druhý druhé. Když by
>se k tomu DPH připočetlo, tak by ale neseděl účet 321,
>protože na faktuře mám 2400,- a bylo by to celkem
>2880,- Kč ne? děkuji za trpělivost.
Jaký máte účetní program? Určitě těch 2400Kč je základ a k tomu naúčtujete 480 jako reverse charge (tedy 343 na MD i D). Mně to dělá pc sám, takže na 321 zůstává opravdu jen 2400, kterou zaplatíte dodavateli. Musíte jen správně zadat členění DPH, že se tedy týká přenesené daňové povinnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 1. 2012 11:42
Dobrý den,
přišel nám človíček do firmy, který dělal revizi kotle. Vystavil mi fakturu bez DPH na částku 2400,- Kč (jsme plátci) a říkal, že si máme DPH dopočítat s 20%-ty.
Chci se zeptat, to si normálně nárokuji nebo to jde na nějaký speciální řádek v přiznání?
511 - 2400,- Kč
343 - 480,- Kč
321 - 2880,- Kč
Jsem z toho pěkně hotová, vůbec nevím, co s tou fakturou :( Já vím, že se tu to už řešilo, ale prosííím