Re: Je to pravda?
srandičky :)
Bylo to tak, že mi dnes volal známý s tím, že mu firma, pro kterou dělá už léta určité práce, odmítla zadat práci. Prý protože mají žl na stejný předmět podnikání a oni mohou zadat tuto práci jen sdružení nebo jinému subjektu, ne FO.
Sám se v tom plácal a nevěděl přesně, tak jsem chtěla vědět, co je na tom pravdy, popř. kde to najdu v zákoně.
>
>srandičky :)
bodejť by ne, takovou věc nikde nenajdete z jednoduchého důvodu, neexistuje.
Krásné odpoledne.
>Bylo to tak, že mi dnes volal známý s tím, že mu
>firma, pro kterou dělá už léta určité práce, odmítla zadat
>práci. Prý protože mají žl na stejný předmět podnikání
>a oni mohou zadat tuto práci jen sdružení nebo jinému
>subjektu, ne FO.
>Sám se v tom plácal a nevěděl přesně, tak jsem chtěla
>vědět, co je na tom pravdy, popř. kde to najdu v
>zákoně.
>>>>
>>>>>
>>>>>srandičky :)
>>>>
>>>>bodejť by ne, takovou věc nikde nenajdete z
>>>>jednoduchého důvodu, neexistuje.
>>>>Krásné odpoledne.
>>>>
>>...
>Pokud subdodavatel pracuje pro různé firmy, nejen
>jednu,pak to asi (schválně píšu asi) nebude tak horké.
dotaz zněl:
slyšela jsem, že od 1.1.12 nesmí FO provádět pro PO práce,
na které má PO živnostenské oprávnění.
Takováto vazba na živ.opr. objednavatele je podle mne nesmysl, protože to nemá se švarcákem nic společného. Proč by mohla OP zadávat subdodávky jen PO?
tam už je nebezpečí, že kontrolní rogány to budou posuzovat jako zastřený pracovněprávní vztah, z toho plynoucí daňové a jiné úniky atd. Proto by se každý OSVČ měl snažit mít více klientů, aby skutečně doložil, že podniká, poskytuje práce nebo služby nebo jiné pro toho, kdo má o to zájem, nikoliv, že je jakoby náhražka zaměstnanců pro jednu firmu.
děkuji
hezký den
>
>>
>>srandičky :)
>
>bodejť by ne, takovou věc nikde nenajdete z
>jednoduchého důvodu, neexistuje.
>Krásné odpoledne.
>
>>Bylo to tak, že mi dnes volal známý s tím, že mu
>>firma, pro kterou dělá už léta určité práce, odmítla
>>zadat
>>práci. Prý protože mají žl na stejný předmět
>>podnikání
>>a oni mohou zadat tuto práci jen sdružení nebo jinému
>>subjektu, ne FO.
>>Sám se v tom plácal a nevěděl přesně, tak jsem chtěla
>>vědět, co je na tom pravdy, popř. kde to najdu v
>>zákoně.
A co teprve reforma zákona o zaměstnanosti - konkrétně náhradní plnění za nezaměstnávání OZP.
Od 1.1.2012 dochází k výraznému omezení celkového objemu, který každý zaměstnavatel osob se zdravotním postižením může, v rámci tzv. náhradního plnění, fakturovat. Nově se zavádí limit ve výši 36-ti násobku průměrné hrubé měsíční mzdy (23.726 Kč bez DPH), což je částka ve výši cca 854 tis. Kč bez DPH, kterou bude moci maximálně - v součtu všem svým odběratelům (na všechna IČ), za celý kalendářní rok, za jednoho svého zaměstnance se zdravotním postižením, fakturovat.
Upozornění moderátora
Pro příště: Svému dotazu dejte smysluplný nadpis, z nějž je zřejmé, na co se ptáte. Snažte se ve stručnosti vystihnout problém a pak jej v textu zprávy rozepsat. Pokud byste psali jen nadpisy typu "Je to pravda" , "Prosím pomozte" , "Nevím si rady" , "Prosím zkušené", zkuste si představit, jak NEPŘEHLEDNÉ by bylo toto diskuzní forum!
Z výše uvedeného důvodu jsme původní nadpis vašeho příspěvku změnili.
Doporučujeme též prostudovat pravidla diskuzního fora a dodržovat je, jinak se vystavujete nebezpečí, že váš příspěvek bude bez varování smazán. Děkujeme za pochopení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 1. 2012 14:05
Dobrý den,
slyšela jsem, že od 1.1.12 nesmí FO provádět pro PO práce,
na které má PO živnostenské oprávnění.
Příklad:
dosud prováděla FO práce pro větší firmy (PO), týkající se např. stavebnictví, a pokud má odběratel (PO) na ty to práce také ŽL,
od ledna nesmí tyto zakázky zadávat FO, ale jen sdružení podnikatelů atp.
je to pravda? a pokud ano, kde to najdu?
děkuji