Re: DPH u pronájmu nemov.-není v majetku
Vše ANO.
Z praktického hlediska doporučuji vést 2 evidence (lze vést § 7 i § 9 dohromady, ale je to komplikovanější, zejména majetkové výkazy mohou být problematické), jen do přiznání k DPH převzít příslušné podklady.
Pozor, daňové doklady na nájem bude vystavovat bez IČ, jen s DIČ, totéž u přijatých daňových dokladů (někdy je problém tento požadavek dodavateli vysvětlit).
Pozor na nájem neplátcům ve vztahu k DPH - ale to už je jiná problematika.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 1. 2012 17:09
Prosím. Mám živnost, jsem plátce dph. Krom toho jsem jako občan nabyl malou nemovitost a chci ji dlouhodobě pronajímat. K pronájmu nebudu poskytovat žádné další služby, jen jim pronajmu prostory a oni si je budou uklízet atd. Nájemcem bude firma plátce dph, mohu jim tedy účtovat nájem s dph a odečítat si dph z nákupů pro nemovitost, např. opravy?
Dotaz: Mohu na daň.přiznání k DPFO přiznávat příjmy z pronájmů pod §9 a zároveň u toho pronájmu fungovat jako plátce dph? Přiznání k dph podávám jediné za obě své aktivity dohromady. Jde mi tedy o to, zda je možno být plátcem dph u pronájmu §9. Děkuji za ochotu.