Re: Pracovní smlouva - ukončení
Uvádíte, že jste dostala prodloužení - od kdy do kdy?
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/pracovni-pravo/vznik-pracovniho-pomeru/4000-opakovane-prodlouzeni-pracovniho-pomeru-na-dobu-urcitou-informace.html
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/pracovni-pravo/nezarazene/1773-opakovane-prodlouzeni-pracovni-smlouvy-na-dobu-urcitou.html
Re: Pracovní smlouva - ukončení
pracovní prodloužení již skončilo, ale dodatek ke smlouvě jsem stále nepodepsala ... svědky, důkazy si myslím, že by byli...
spíš by mě zajímalo, zda se s tímto dá něco dělat... moc dobře těm odpovědím nerozumím. Jen vím, že už dávno měl zaměstnavatel dát smlouvu na dobu neurčitou. Což ale nechtěl, jako všichni :-/
Neprávněné řetězení PP doba určitá
>>>>>>>>>Dobrý den, moc prosím o radu. Jsem zaměstnána od
>>>>>>>>>r.2007 jako obchodní asistentka. Každý půl rok mi
>>>>>>>>>byla
>>>>>>>>>prodlužována smlouva na dobu určitou, to je cca 10x.
>>>>>>>>>Nyní
>>>>>>>>>jsem obdržela písemně pracovní smlouvu o prodloužení,
>>>>>>>>>že jsme se dohodli na prodloužení smlouvy na 2
>>>>>>>>>měsíce.
>>>>>>>>>Smlouvu jsem dosud nepodepsala, ale na internetu jsem
>>>>>>>>>našla, že se hledá na mé místo jiný zaměstnanec.
Lenka
>>>>>>>>
>>>>>>>>Pokud máte smlouvu na dobu určitou, tak s tím bohužel
>>>>>>>>nic nenaděláte. Zda podepíšete prodloužení smlouvy na
>>>>>>>>2 měsíce, záleží na Vás, jestli chcete ještě ty 2
>>>>>>>>měsíce zůstat.
>>>>>>>
>>>>>>dostala jsem od prosince do konce února...
>>>>>
>>>>>Jen pro upřesnění - předchozí pracovní smlouva
>>>>>(prodloužení) již skončila a zaměstnavatel Vám přesto
>>>>>zadal
>>>>>práci? Máte k tomu svědky, důkazy, cokoliv ?
>>>>>
>>>>
>>>>pracovní prodloužení již skončilo, ale dodatek ke
>>>>smlouvě jsem stále nepodepsala ... svědky, důkazy si
>>>>myslím, že by byli...
>>>>spíš by mě zajímalo, zda se s tímto dá něco dělat...
>>>>moc dobře těm odpovědím nerozumím. Jen vím, že už
>>>>dávno
>>>>měl zaměstnavatel dát smlouvu na dobu neurčitou. Což
>>>>ale nechtěl, jako všichni :-/
>>>
>>>také i dodatek je s datumem minulého roku, ale stále
>>>nepodepsaný ...
>>
>>Moje doporučení - vezměte všechny pracovně-právní
>>doklady a zajděte do právní poradny. V zaměstnání nic
>>dopředu neříkejte.
>
>Děkuji za radu, ale nevím kde právní poradnu najdu ...
>
>Myslíte, že mám právo na nějaké řešení?
Podle mě Vám již vznikl pracovní poměr na dobu neurčitou. Nejsem ale právník ani personalista a tak nevím, jaké byste měla nyní učinit právní kroky proto, aby zaměstnavatel toto uznal a abyste měla i nadále práci.
Re: Neprávněné řetězení PP doba určitá
Pracovní poměr na dobu určitou můžete mít u jednoho zaměstnavatele maximálně 2 roky. Jednotlivé pracovní poměry na doby určité se přitom sčítají, pokud mezi nimi není přestávka delší než šest měsíců.
Jestliže vaše pracovní poměry na dobu určitou u stejného zaměstnavatele již dohromady přesáhly dva roky, písemně zaměstnavateli oznamte, že trváte na tom, aby vás dále zaměstnával. Tímto písemným oznámením se dosavadní pracovní poměr na dobu určitou změní na pracovní poměr na dobu neurčitou. Písemné oznámení musí zaměstnavateli dojít dříve, než vám dosavadní smlouva na dobu určitou skončí.
Pokud by vás zaměstnavatel po uplynutí sjednané doby trvání pracovního poměru na dobu určitou odmítl dále zaměstnávat, přestože jste mu zaslali písemné oznámení, můžete se bránit žalobou u soudu a požadovat, aby vás zaměstnavatel nadále zaměstnával.
Bude se jednat o žalobu na určení, že byly splněny podmínky pro to, aby se mohl pracovní poměr na dobu určitou změnit na pracovní poměr na dobu neurčitou.
Žalobu musíte podat nejpozději do 2 měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby.
>Pracovní poměr na dobu určitou můžete mít u jednoho
>zaměstnavatele maximálně 2 roky. Jednotlivé pracovní
>poměry na doby určité se přitom sčítají, pokud mezi nimi
>není přestávka delší než šest měsíců.
>Jestliže vaše pracovní poměry na dobu určitou u
>stejného zaměstnavatele již dohromady přesáhly dva roky,
>písemně zaměstnavateli oznamte, že trváte na tom, aby vás
>dále zaměstnával. Tímto písemným oznámením se
>dosavadní pracovní poměr na dobu určitou změní na pracovní
>poměr na dobu neurčitou. Písemné oznámení musí
>zaměstnavateli dojít dříve, než vám dosavadní smlouva na dobu
>určitou skončí.
Tady vidím v tom, že by mělo oznámení dojít zaměstnavateli před skončením dosavadní smlouvy, problém. Tazatelka uvedla, že dostala prodloužení od prosince do února. Toto prodloužení nepodepsala. Zaměstnavatel ji i nadále přiděluje práci. Co nyní má správně udělat?
>Pokud by vás zaměstnavatel po uplynutí sjednané doby
>trvání pracovního poměru na dobu určitou odmítl dále
>zaměstnávat, přestože jste mu zaslali písemné oznámení,
>můžete se bránit žalobou u soudu a požadovat, aby vás
>zaměstnavatel nadále zaměstnával.
>Bude se jednat o žalobu na určení, že byly splněny
>podmínky pro to, aby se mohl pracovní poměr na dobu
>určitou změnit na pracovní poměr na dobu neurčitou.
>Žalobu musíte podat nejpozději do 2 měsíců ode dne,
>kdy měl pracovní poměr skončit uplynutím sjednané doby.
Neznám rozhodnutí soudů v obdobným případech, ale osobně se mi to jeví tak, že po uplynutí 2 let práce na dobu určitou se prac. poměr na dobu neučitou změnil takříkajíc automaticky ze zákona. Práce pokračovala, svědků snad ani netřeba, určitě má paní výpl. pásky ap. V současné době taky pracuje, výpl.páskou za prosinec se zaměstnavatel usvědčí sám. Tak akorát být připravená na to, že až bude zam-tel chtít říct pápá, bude potřeba vysvětlit mu, že jedině s odstupným a výp.lhůtou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 1. 2012 17:19
Dobrý den, moc prosím o radu. Jsem zaměstnána od r.2007 jako obchodní asistentka. Každý půl rok mi byla prodlužována smlouva na dobu určitou, to je cca 10x. Nyní jsem obdržela písemně pracovní smlouvu o prodloužení, že jsme se dohodli na prodloužení smlouvy na 2 měsíce. Smlouvu jsem dosud nepodepsala, ale na internetu jsem našla, že se hledá na mé místo jiný zaměstnanec. Přitom mi nikdo nic neřekl. Mám ještě 15 dnů dovolené. Co mám nyní dělat? Je tohle nějak řešitelné? Moc děkuji za rady. Lenka