Re: DPH od 1.1.2012 a subdodávky
Např vystavuji fakturu částka bez DPH 10.000,- fakturuji bez DPH a mám fakturovat částku bez DPH pro výpočet z dola a nebo je to částka celkem pro výpočet zhora?
Budete si asi muset přečíst nejprve, o co se jedná.
Český přenos daňové povinnosti funguje na stejném principu, jak zahraniční reverse charge.
přijmete fa v RPDP, na té bude základ, sazba daně a upozornění, že povinnost zdanit má příjemce.
tudíž dopočítáte DPH ze základu (dle zkontrolované a správné sazby) a zdaníte a odečtete stejnou částku DPH (tedy, to které jste vypočítala) .
Vámi fakturovaná částka pro RPDP je základem daně + příslušná sazba DPH
Např já vystavuji fakturu v režimu přenesení do ted bych fakturovala 10.000 základ daně + 2.000 dan , celkem by mi přišlo tedy 12.000,-
Od ledna je to jak? fakturuji jen těch 10.000 a do přiznání neuvádím já nic?
Co udělá s fakturou dál příjemce? dopočítá DPH tz. že bude mít základ daně 10.000 dopočítá 20% tz 2.000 a to uvede do přiznání DPH do přijatého i uskutečněného plnění.
Co z toho bude mít FÚ když je to + a - ?
Tak to by mě taky zajímalo, co z toho bude mít stát??
Co má tedy tento zákon §94e za význam????!!!! Chápu jak to bude fungovat (teda doufám a snad se na tom ujistím na školení), ale absolutně nechápu z jakého důvodu je všem co provádějí stavební a montážní práce dle klasifikace 41-43 takto stěžován život???
Může mi to, prosííííííííím, někdo vysvětlit??
Moc děkuji Markéta
Jakto, že ne?? Snad se podniká za účelem zisku a z každé zakázky by měl být zisk a tedy i platba DPH, teda alespoň u nás to tak fungovalo, platili jsme pořád nemalé částky DPH, ale teď nám bude stát pořád jen vracet, protože nakupujeme materiál ve 20% a budem fakturovat bez DPH, odběratel DPH přizná, ale zároveň si ho uplatní, takže platit taky nic nebude.
Platit DPH tedy budou jen soukroné osoby kterým se bude fakturovat se 14% DPH a oni si samozřejmě daň uplatnit nemůžou, že?? Tak mi to příjde divnééééééé. Jak to vidíte vy?? M
Pokaždé se snažím vysvětlit podnikatelům,ale že ani účetní neví...
DPH je pro plátce "průběžná položka", nic Vás nestojí. (kromě práce, bolení hlavy a od roku 2011 úvěrování státu).To co Vy jste odvedli z Vašeho "zisku" si přece Váš odběratel odpočítal. Jen směrování platby DPH se tímto mění.Zatím odběratel zaplatil DPH Vám a odpočítal. Teď DPH "zaplatí" přímo FU a opět odpočítá.
Je to tedy tak, že např. když já vystavím fakturu na 100.000,- tak vsavím částku bez daně a dan neřeším, nikdam do přiznání nepíšu ani do souhrného hlášení.
Když fakturu přijdu na 100.000 tak z ní dopočítám DPH např 20% takže 20.000 a tuto DPH uvedu do přiznání jako přijatelné i uskutečněné plnění a tedy DPH nebudu platit?
Stát nezíská nic. Přijde mi to taky divné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 1. 2012 19:01
Dobrý den,
jak se bude řešit DPH v režimu přenesení dan.povinnosti když já jako dodavatel vystavím firmě fakturu a zároven si najmu firmu, která mi dodává práce (subdodávka) k této zakázce?
Já vystavím fakturu bez DPH a ta co mi přijde od subdodavatele? co bude s ní? kdo platí? moc děkuji