Re: Snížení mzdy zaměstnavatelem bez sou
Mnohokrát děkuji za odpověď. Pokud je mzda sjednaná ale není uvedená v pracovní smlouvě a ani mzdovým výměrem? Kromě toho tedy že zaměstnavatel nesplnil zákonnou povinnost. Fixní mzda je prokazetelná ve výplatních lístcích, ale jak píši, není nikde psaná.
Děkuji
Ježíš, no tak to máte opravdu smůlu, to si může zaměstnavatel dělat co chce a jediné, co ho omezuje, je minimální mzda, kterou Vám dát musí. Přistoupila jste na jeho hru a teď za to budete potrestána nízkou mzdou, bohužel...Máte alespoň sjednán ve smlouvě pracovní úvazek?
Můžu se zeptat, co je za rozdíl, jestli je ve smlouvě sjednám půl úvazek a částka např 10 tisíc a nebo celý úvazek a částka taky 10tis?
Měla jsem před MD smlouvu na celý úvazek na 10tis, ale chodila jsem do firmy jen 2x v týdnu.
Teď mi to mzdovka chce předělat...
Ale asi na tom nějak "bita" nebudu,ne?
Re: výše úvazku
Tam to bylo spíš o domluvě.
Dělala jsem pro ně dřív na ŽL, ale fakturovala jsem jen jim, tak mě zaměstnali.Domluvili jsme se, že když budu mít práci hotovou, nemusím chodit třetí den v týdnu.
Pokračovala jsem v tom samém, jako bych tam byla na ŽL, dělala úkolově.Ale mzdovka mi tenkrát napsala smlouvu na celý úvazek.Takže ted, když budu mít na půl úvazek 10tis tak budu mít pak vyšší nemocenku atd, že?
vendulo neblbni, pokud je uzavřena PS na určitou práci, náleží min. zaručená mzda, nikoliv minimální, té zaručené se může zam-nec dovolávat, pokud zam-tel žádným způsobem nestanovil ani nesjednal mzdu , porušil ZP a lze se dovolávat nebo stěžovat na OIP.- viz § 113/1 ZP
>>Má šanci uspět, ale bude pak mít problém si najít práci, kdo si hájí svá práva u soudu, tak se s ním v naší společnosti pak s ním zle zachází. taky jsem vyhrála soud o neplatnou výpověď, ale stejně mne pak "vyhodili a důvod se vždy nějaký najde a kde jsem se byla ptát na práci, tak mi bylo naznačeno, že ví že se soudím...takže nemají zájem................
soudní cesta je ta poslední, která zbývá zam-ci, se kterým zametá pak český kapitalista jak s kusem hadru, ale sdtiále tady je. Pokud jde do tuhého, tak už dotyčný stejně musí počítat s tím, že asi skončí, takže je na jeho rozhodnutí,jak bude postupovat, buď držet hubu a krok a nechá si vše líbit, nebo se bude bránit se věšemi důsledky. Vaše zkušenost je špatná, chápu, že jste rozhořčená, ale žijeme tam, kde žijeme a každý si musí o svém živnotě rozhodovat sám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 1. 2012 13:13
Dobrý den, je možné, aby zaměstnavatel snížil fixní mzdu bez souhlasu zaměstnance řádově o tisíce? Nejedná se o nenárokové složky. Pokud ano, kde najdu v Zákoníku práce?
Děkuji za odpověď.