Prosím Daniela K. - rezervní fond

• (neregistrovaný)

9. 1. 2012 7:07

Nyní jsem našla někde doklad u uzavření tohoto účtu, kde jsem poslala 5% ze zákl.jmění. Ale je to pouze druhý účet firmy, žádný fond oprav. Tak nevím vůbec co mám udělat. Při zisku se vždy posílala tato stejná částka na tento druhý účet. Ale nikde jsem se nedopídila proč. Zkusím minulou účetní, proč se tato částka účtuje. Určitě se to mělo proúčtovat v roce 2011, zisk byl v roce 2010 a VH byla v roce 2011 a schvalovala za rok 2010, dřív jsem to určitě provézt nemohla. ale já jsem to odvedla až v 2012. Zatím děkuji za jakoukoliv odpověd.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 1. 2012 8:00

Bětka+ (neregistrovaný)

Re: Prosím Daniela K. - rezervní fond
      Jak jste o částkách přeposílaných na druhý bankovní účet účtovala? Používala jste účet 421 ..nebo?

• 9. 1. 2012 9:03

jany (neregistrovaný)

Ano účtovalo se tady 431/421. Zatím bohužel za mně nebyla firma v zisku, proto jsem se rezervním fondem nezabývala. Nyní si to musím nastudovat, je mi to jasné.

• 9. 1. 2012 8:01

alen1 (neregistrovaný)

Nechci moc komentovat úroveň vašich znalostí, ale pokud účtujete jakoukoliv obchodní společnost,pak byste měla znát aspoň základní principy fungování, tudíž obchodní zákoník.
      Pak byste neměla problém s účtováním rezervního fondu.

§ 67 Rezervní fond
      (1) Vyžaduje-li tento zákon zřízení rezervního fondu, lze jej použít v rozsahu, v němž je vytvářen podle tohoto zákona povinně, pouze ke krytí ztrát společnosti, nestanoví-li zákon jinak.
      (2) Rezervní fond vytváří povinně společnost s ručením omezeným a akciová společnost ze zisku běžného účetního období po zdanění (dále jen "čistý zisk") nebo z jiných vlastních zdrojů mimo čistý zisk, pokud to zákon nevylučuje. Rezervní fond lze vytvořit i při vzniku společnosti nebo při zvyšování základního kapitálu příplatky společníků nad výši vkladů nebo nad emisní kurs akcií.
      (3) Podíl na čistém zisku společnosti lze určit teprve po doplnění rezervního fondu v souladu s tímto zákonem, společenskou smlouvou nebo stanovami.
      --------------
      Takže nastudovat obchodní zákoník, jinak budete mít brzo průšvih.
      Mj. účtování o rezervním fondu neznamená, že částka bude převáděna na zvláštní bankovní účet.
      Koukněte do společenské smlouvy, jak je upraveno naplňování rezervního fondu.
      A studovat, studovat, studovat

• 9. 1. 2012 10:19

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Asi to bude vypadat jako mentorování, ale risknu to. Nelze dobře účtovat bez základních znalostí minimálně občanského a obchodního práva.

Rezervní fond se účtuje v pasivech bez nutnosti pohybu na účtech v bance.

A jak říká klasik a Alen1: studovat, studovat, studovat. :-))

Hazký den!

• 9. 1. 2012 10:30

Daniela K. (neregistrovaný)

Dobrý den jany, hlavně, že se nejednalo o rezervy na opravu HM :-)
      Z toho, co jste mi napsala, nejsem moc moudrá. S.r.o. vytvářejí RF při zisku v min. výši 5% nebo dle stanov. Pokud vám neporadí minulá účetní, zkuste se podívat do stanov (společenské smlouvy uzavřené při vzniku s.r.o.), jestli tam není uzavřená nějaká klausule ohledně tvorby RF a pak se dle ní řídit. Účtovat 431/421 určitě do r. 2011, pokud se týkalo RF a HV r.2010. Ten převod z jednoho bankovního účtu firmy na druhý 261/221, 221/261( ze zákona u RF se nic finančně nikam nepřevádí - jen se účtuje). Hezký den.

• 9. 1. 2012 11:04

jany (neregistrovaný)

Děkuji Vám moc, vím, že spoustu věcí musím nastudovat, jsem zde jen krátce, a proto jsem se obrátila na Vás. Účtování je mi jasné, i převod z účtu na účet, ale měla jsem černé svědomí, že jsem ten převod neprovedla v roce 2011, ale až letos. Děkuji ještě jednou za trpělivost.

• 9. 1. 2012 11:09

alen1 (neregistrovaný)

Ještě jednou, žádné částky nikam nepřevádíte, ani nikam vnitřně z účtu na účet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).