Re: faktura 2011, přijata 2012 - účtován
Přesně tak,máte to zaúčtované na jedničku.:-)))
Re: Nechápu, prosím o objasnění.
Prosím, prosím, můžete mi to vysvětlit? Bez nějakých narážek, urážek, apod. Já to nechápu. Proč to fakturu nemůžu dát klasicky do r. 2011? Proč do výdajů příštích období? Přece, i když třeba přijmu fakturu 20.12., která je splatná 4.1., také ji nedávám do výdajů příštích období. Nebo se to týká jen faktur kvůli DPH? Co když je bez DPH? Děkuju za objasnění.
Re: Nechápu, prosím o objasnění.
Účtuji do r. 2011, auditoři bez námitek, je to pro zjednodušení práce, čistší je pochopitelně přes 38. Ale pokud jdete do starého roku, pozor na DPH, u nově přijatých faktur (v r. 2012) si za rok 2011 nemůžete odečíst, tak jako to šlo dříve, můžete si odečíst až za leden 2012, kdy došly. Třídu 38 používám jen v případech, kdy fa dojde po zaúčtování "prosincové" várky faktur.
A závazek vám vzniká kdy? Když dostanete zboží nebo službu nebo až když dostanete fa ? Myslím že to první je správně, tedy fa účetně patří do roku 2011 včetně DPH=celý závazek, jen odpočet DPH si můžete uplatnit až v lednu 20112, kdy držíte doklad v ruce. Jak to zařídíte v programu, to už je na sw, co umí. Musíte se naučit oddělovat účetnictví a DPH jsou to různé věci a v mnoha případech se liší ...
prosím takže účtování v roce 2011 přes 383 a do nákladů (cena bez DPH) a poté faktura zadána až v roce 2012 je špatně ? - už se v tom opravdu ztrácím, někdo zase říká, že účtovat o DPH již v roce 2011 se nesmí, tak jak to tedy má správně být, může prosím někdo polopaticky vysvětlit ? Během roku účtuji do nákladů i DPH až v době přijetí faktury (nemáme měsíční uzávěrku, tak si nekomplikuji život) a teď na konci roku si tedy nevím rady, četla jsem už mnoho názorů, účtuji v POHODĚ. Děkuji a hezký den
Re: PROSÍM JAK TEDY ???
>>>>>
>>>>>>>>A já myslela (někde jsem to slyšela), že od roku 2012
>>>>>>>>si přiznávám DPH podle DÚZP na daňovém dokladu a ne
>>>>>>>>až
>>>>>>>ve chvíli, kdy mám v ruce doklad. Ví prosím někdo,
>>>>>>>jak
>>>>>>>to tedy je?
>>>>>>>Děkuji za odpověď.
>>>>>>DPH uplatnit určitě až v den držení dokladu,v tom se
>>>>>>snad shodneme. :)
>>>>>Já nechtěla plašit :-) Jen mám pocit, že nám na
>>>>>školení říkali, že se to stejně obcházelo, takže teď
>>>>>opět
>>>>>podle DÚZP na dokladu. Ale možná jsem už myslela na
>>>>>přestávku a na kafe :-)
>>>>
>>>>Jestli se to netýkalo už přenosu. U příjatých faktur
>>>>bude přiznání+zároveň odpočet dle DÚZP (ne odpočet
>>>>podle toho, kdy máme doklad v ruce).
>>>Moc děkuji. Právě jste mi tu situaci připomněla.
>>>Přesně takhle to bylo. Asi jsem fakt měla větší chuť
>>>na
>>>kafe....a nebýt Vašeho příspěvku, zřejmě bych to
>>>účtovala
>>>špatně. Ještě jednou díky a hezký zbytek dne :-)
>>
>>Ano účtování jak radí Vladík.
>
>prosím takže účtování v roce 2011 přes 383 a do
>nákladů (cena bez DPH) a poté faktura zadána až v roce 2012
>je špatně ? - už se v tom opravdu ztrácím, někdo zase
>říká, že účtovat o DPH již v roce 2011 se nesmí, tak
>jak to tedy má správně být, může prosím někdo
>polopaticky vysvětlit ? Během roku účtuji do nákladů i DPH až v
>době přijetí faktury (nemáme měsíční uzávěrku, tak si
>nekomplikuji život) a teď na konci roku si tedy nevím
>rady, četla jsem už mnoho názorů, účtuji v POHODĚ.
>Děkuji a hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 1. 2012 11:41
Dobrý den,
naše daňová poradkyně se přiklonila k účtování faktury v roce 2011, nárok na DPH v dalším období evidovat na speciální analytice. Z důvodu velmi rozdílných názorů - účtujete také někdo v roce 2011 a čím budete obhajovat? Jsem z toho už dokonale zmatená. :-/