Re: Důchod a nezaplacené pojistné za zam
Je to tak jak říkáte,
mrkněte do zákona o důchodovém pojištění, kde se píše, že zaměstnavatel plní povinnosti v důchodovém pojištění ...
platí povinnost pro společníky a jednatele ....
- vede se evidence , kde se uvádí seznam společníků, statutárů a dozorčí rady na jednotlivé měsíce a v přehledu je vidět, kde nebylo odvedeno pojistné . Za tyto měsíce nemá žádný VZ až po jejich zaplacení, je tam lhůta 3 let dokdy toto může srovnat a pak se vystavují opravné ELDP. Vše musí mít také uvedeno ve svém ELDP za každý rok, jakmile neplatí, nelze psát VZ až pak v opravném po zaplacení. Pokud požádá o důchod , tak za ty roky kde nemá zaplaceno, nebude mu počítán žádný VZ a procenta, takže bude mít důchod nižší. Pokud ve lhůtě 3 let zaplatí, může požádat o doplacení. Je to určitě tak, mám tu v práci III. stupeň ID a je to přesně takto.
Re: Důchod a nezaplacené pojistné za zam
Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění
par. 11 odst.2) je třeba ho přečíst pozorně, já sama jsem to z něj pochopila až po druhém přečtení (tuto povinnost znám a také jsem to před pár lety musela použít, ale nepotřebovala jsem dosud paragraf. znění).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 1. 2012 13:03
Dobrý den, prosím pomozte mi najít zákon, ve kterém se píše o tom, že pokud jediný společník firmy nezaplatí za své zaměstnance zákonné pojištění do 31.1. dalšího roku, nezapočítává se mu vyměřovací základ do jeho důchodu. Potřebuji mu to ukázat černé na bílém. Mooc děkuji a přeji krásný den.