Založeni obživy

• (neregistrovaný)

8. 1. 2012 13:27

Dobrý den, jako malý kluk jsem snil o vlastní konstrukční kanceláří. Jelikož mě nyní baví vytvářet a kreslit stroje a součástky a jelikož nerad jsem pod někým, chci " rozkazovat sám sobě ". Rád bych si splnil tento klukovský sen. Ovšem vzhledem k obsahu studia na střední a nyní na vysoké škole, postrádám znalost ekonomiky a práv. Mým cílem je tedy se živit jako konstruktér (projektant) při studiu na VŠ. Jaké jsou možnosti (finanční i administrativní) k uskutečnění cíle. Slyšel jsem o možnosti mít živnostenský list, sehnat společníky, půjčky (nechce mi zadlužovat), najít investora, vytvořit akciovku… Další důvodem proč tohle dělat je přizpůsobení pracovní doby k rozvrhu (studuji denní studium tj. 3-4 dny v týdnu, je možnost dálkového studia, to bych ovšem asi nezvládl) a vytvořit si z koníčka živobytí. Jsem rád za každý názor a objasněni výhod a nevýhod jednotlivých možnosti. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2012 18:41

Rop

Jako student s chutí do toho ...

Živnost je to volná (takže na založení je třeba trocha času a 1 000 Kč). Pokud zisk budete mít do 60 000 Kč za rok tak nebudete platit sociální pojištění ani daně ... jenom zdravotní ve výši 6,75 % ze zisku.

Doporučuji najít si přesto nějakého účetního či daňového poradce ... optimální ve vašem případě je nějakého, který to dělá při studiu jako to chcete dělat vy ... vyjde to levněji.

Sám byste to snad zvládl taky ... ale pokud člověk neví co všechno ho čeká, tak z toho může být lehce překvapen.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).