Re: Oprava vrat - § 92e? (reverse charge
Dnes na školení jsem toto slyšela právě taky, že pokud se týká o opravy, nemůže se režim přenesení daň.povinnosti uplatnit.Pouze u nové výstaby, modernizace, rekonstrukce. Ale moc se mi to nezdá.Nikde v zákoně to takto není psané. Poradí někdo?!
To nevím, ale když fakturujeme s 10% podle § 48, tak tam je stavební a montážní práce i slovo opravy. Tak tajně doufám, že i teď budou myslet stavebními a montážními pracemi všechno ( i ty opravy), jinak by to bylo jenom o slovíčkaření. Je to na mrtvém bodě, nikdo neví nic, na každém školení to říkají jinak.
No jo, ale jak teda opravovat opravy a servisy elektro a stavo?:-(
Montáž vrat je 43.32.10 a u nových vrat je to jasné. Máte pravdu, že z toho neplyne nic pro opravu, těžko říct, ale když se podívám na 41.00.4 Výstavba nebytových budov (nové stavby, přístavby, přestavby a renovace) tak to slovo renovace ... osobně bych chtěl asi fa bez DPH
Tak jsem pátral, hledal pro a proti:
1. http://www.czso.cz/csu/klasifik.nsf/i/metodicka_cast_cz_cpa/$File/metodicka_cast.pdf
Na třetí straně je text:
"Opravy výrobků se nezatřiďují ve stejném oddílu společně s výrobou, ale jsou pro ně vytvořeny speciální skupiny, také jeden oddíl a jedna kategorie. Opravy kovodělných výrobků, strojů a zařízení jsou klasifikovány ve skupině 33.1, opravy motorových vozidel ve skupině 45.2, opravy motocyklů v kategorii 45.40.5 a opravy počítačů a výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnost v oddílu 95."
2. http://www.czso.cz/csu/klasifik.nsf/i/klasifikace_produkce_(cz_cpa)_systematicka_cast/$File/CZ-CPA.xls
V katalogu jsem třeba našel:
33.14.1 Opravy a údržba elektrických zařízení
33.19.1 Opravy a údržba ostatních zařízení
A jsem zase na pochybách, zda to tam (33) nejde zařadit.
U těch vrat se jednalo o opravu motoru a výměnu lanka. Vrata jsou "zdvíhací", Lomax.
Ten katalog je stejně dílo. Nenašel jsem v něm (vím, teď to není potřeba) třeba opravy obuvi.
Ano, máte pravdu. Opravy věcí se řeší samostatně, ale to nás myslím vrací na 41.00.4, protože se jedná o opravu stavby. Opravovanou věcí je stavba nikoliv vrata (což bych se nechal na doklad napsat). Je to celé směšné, obávám se, že v režimu DPH nám bude přibývat činnosti, které budou mimo režim DPH. Přitom by šlo vázat nárok na odpočet na zaplacení dodavateli a bylo by po problému.
Ono aby to bylo ještě zamotanější, tak klasifikace CZ-CPA je klasifikace produkce , tedy výsledku ekonomických činností, které jsou zase klasifikovány v CZ-NACE a je třeba občas koukat do obojího, a to nemluvím o staré dobré SKP, která byla podle mně nejpřehlednější, existují i převodníky mezi nimi, a myslím, že se v tom nevyzná ani ČSÚ, který to vše vymyslel....a zatřídit správně si to většinou musíme sami , potěš nás všechny pánbůh.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 1. 2012 16:06
Bude patřit oprava garážových vrat (provozovna firmy) do režimu přenesení daňové povinnosti dle § 92e? Podle mě (odběratele prací) ano, podle klasifikace produkce 43.32.10. Dodavatel tvrdí, že "když se jedná o opravu, může si vybrat, že bude fakturovat postaru, s DPH".
Kdo má pravdu? Mám strach, že si následně nebudu moci odpočet DPH uplatnit, bude-li s DPH účtováno nesprávně (že to při kontrole FÚ vyhodí).
Díky, Milan