Re: průměr na dovolenou - minimální mzda
Také se mi to stává, že program vypočte průměr nižší, pokud se tak stane, ručně průměr upravuji na částku 48,10, aby odpovídal min. měsíční mzdě 8tis. Nestane se pak, že je mzda nižší než 8tis. Nevím ovšem, jestli je to zcela správně. Toť jen můj názor a to, jak to provádím já. Počkejme, jestli ještě někdo odpoví, i mně to zajímá. Při plném úvazku, ale mzda musí být min. 8tis, pozor na zaručenou výši mzdy. Přijde mi lepší opravit průměr a používat ho tak celé čtvrtletí než dorovnávat odměnou.
Zaručené minimální mzdové tarify jsou dle konkrétního druhu práce, dle závažnosti, zodpovědnosti, náročnosti. Tzn., že např. vedoucí pokladen nemůže mít stejnou mzdu jako uklizečka. Dle konzultace na inspektorátu práce je min. mzda 8tis pouze pro ty nejjednodušší práce - uklizečka, vrátný, většinou bez vzdělání, apod, záleží na konkrétním druhu práce. Pokud dělník např. jen hází písek, určitě je mzda 8tis dostatečná, pokud by, ale obsluhoval stroje, např. skladník a řídil VZV, tak bych určitě doporučovala nějakou vyšší tarifní třídu.
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/tarify/priloha1.aspx
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/tarify/narizeni.aspx
"§ 357
(1) Jestliže je průměrný výdělek zaměstnance nižší než minimální mzda (§ 111), na kterou by zaměstnanci vzniklo právo v kalendářním měsíci, v němž vznikla potřeba průměrný výdělek uplatnit, zvýší se průměrný výdělek na výši odpovídající této minimální mzdě"
Takže jak radí kolegyně: 48,10 Kč/hod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 1. 2012 16:43
mám 1 zaměstnance (dělník), má měsíční plat 8000 kč (dle pracovní smlouvy), nástup 22.8.2011. V prosinci čerpal dovolenou 6,5 dne (celý nárok). Mám správně průměr na dovolenou 44,93Kč/hod? Není pak splněna podmínka 8000 minimální mzdy. Vyšlo mi to 7931 Kč. Hrubá mzda 8/2011 byla 2783 a 9/2011 byla 8000 kč.Děkuji za kontrolu.