Re: hledám logiku přenesení DPH-proč???
PROČ: protože dodavatel-podvodník DPH neodvedl, ale odběratel si ho nárokoval od FÚ.
Původně to prý bylo vymyšleno na daňové úniky za pohonné hmoty. Ty z toho nakonec úplně vypadly. A naopak do toho spadli všichni stavebníci (prý taky z tohoto pohledu rizikový obor).
Polepší si stát. Kdo taky jiný, že.
I z jiného pohledu se koukněte.
Úředníci budou mít teď dokonalý přehled o cenách, dodavatelích, subdodavatelích v danem regionu.
Postižen bude jako obvykle ten malý a střední.
Celý den si dnes zpívám "Za co bože za co", jak už tady zaznělo v jiné diskuzi níže.
Já to vidím i z jiné strany, krok k lepšímu pro subdodavatele, nenese na sobě břímě DPH. My jsme subka, měsíčně odvádíme dost velké DPH a dostáváme zaplaceno od odběratele když brzo tak za 2 měsíce, i později, ale DPH musíme zaplatit hned následující měsíc. Pro nás je to velká úleva.
A ještě z druhé strany. Navíc dnes ručíte jako odběratel za DPH, takže když ho dodavatel neodvede, tak máte problém vy jako odběratel. A tím, že je to v reřimu přenesení se tomuto vyhnete a nikdo po vás žádné DPH chtít nebude. Jen si na to prostě musíme zvyknout. Je to stejné jako u zahraničních faktur, kde se to dělá běžně a nikdo proti tomu nic nemá. Ale nechci to obhajovat, taky to bude dělat poprvé :-)
taka příklad z praxe, jestli jsem to správně pochopila. Dodavatel mi dodá dveře s montáží nám, je plátce DPH, já jako stavební firma a plátce DPH dostanu fa bez DPH. Vystavím fa konečnému zákazníkovi FO - neplátce DPH konečnou fa na výstavbu rodinného domu s 14% DPH, kde bude zahrnuta i subdodávka.
Souhlas???
Je to přeci jasné. Plátce a poskytovatel nemusí odvádět ihned k 25. dni příštího měsíce DPH státu, přestože dostane zaplaceno třeba až za 3 měsíce, takové jsou splatnosti faktur ve velkém stavebnictví. Pokud by byl někde jasný a podrobný číselník co je a není obor 41-43 tak by to byla paráda. Takhle je to jen další bordel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 1. 2012 18:14
Dobrý den,
zítra jdu na seminář DPH a neočekávám, že mi bude logicky vysvětleno PROČ, z jakého důvodu došlo k přenášení daň.povinnosti!!!
Kdo si Tím vůbec polepší a kdo ne!!!!
Jste mi prosím někdo schopen vysvětlit, PROČ???
Moc děkuji