Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
10. 1. 2012 23:10
Dobrý den,
mám dotaz týkající se převodu služebního auta OSVČ do vlastní, nově založené, firmy.
Před cca 1 rokem jsem si koupil auto na úvěr jako OSVČ (cena cca 1 mil. bez DPH) a nechal si od FÚ vrátit 200 tis. DPH - nyní splácím pravidelnou splátku cca 26 tis. měsíčně (částka s DPH).
V současné době je auto zatíženo nesplacenou částí úvěru cca 500 tis. bez DPH (tedy cca 50% z kupní ceny).
Nyní jsem založil s jednám společníkem firmu (mám podíl 1/2) a chtěl bych auto převést do firmy.
Zajímalo by mě, jak je to s DPH - musím vrátit já jako OSVČ poměrnou část DPH (tedy vrátit 100 tis.) a stejných 100 tis. dostane zpět jako "vratku" moje s.r.o. nebo jen firma může převzít úvěr a DPH se nijak neřeší (já nic nevracím a firma nic nedostane)?
Případně pokud s tím máte zkušenosti, jak obecně převod auta od OSVČ do vlastní, nově založené firmy, funguje?
Děkuji za odpověď.